Contact met chiropractie


Via een hele omweg ben ik in aanraking gekomen met chiropractie.

Daar ik van huis uit een vervormde onderrug heb, is dat tevens mijn zwakke plek. In de beginjaren van mijn carrière ging ik veelvuldig naar de fysiotherapeut, en na enkele behandelingen kon ik er weer een tijdje tegen. De ene keer waren er 3 behandelingen nodig, een andere keer waren het er 9 of nog meer, om er een tijdje tegen te kunnen.

Tot overmaat van ramp kreeg ik in 1987 een auto-ongeluk, met een flinke kop/staart botsing. In die tijd werkte men nog niet met kragen etc., in ieder geval niet bij mij, zodat de medische afhandeling in deze incorrect geweest is, en ik naderhand ook een nekprobleem kreeg. Hierna kwam fysiotherapie nog meer in beeld, het werd zo slecht dat uiteindelijk in 1995 fysiotherapie niet meer hielp.

Ik heb alle specialisaties op rugbehandelingen afgelopen. Mijn huisarts verwees me overal heen via de plaatselijke specialisten, in het streekziekenhuis, en later naar Eindhoven en Nijmegen.

In Eindhoven wilden ze wel de definitieve oorzaak waaraan deze klachten ten grondslag lagen gaan zoeken, maar zouden mij er niet vanaf kunnen helpen. Mijn rug vastzetten via een operatie was de enige mogelijkheid, en voor de rest moest ik er maar mee leren leven. Hiervoor heb ik bedankt, en ben naar Nijmegen gegaan. Ook hier met professoren gesproken over de beste mogelijkheid, maar ook hier kwam een operatie aan de orde, maar i.p.v. mijn rug vast zetten waren er nieuwe technieken met eigen bot-weefsel etc., zodat meer bewegingsvrijheid het geval zou zijn.

Een ander alternatief was om met een korset te werken, niet permanent dat zou de lange rugspieren weer verslappen, maar voor 3 maanden en daarna alleen als het nodig was. Dit laatste heb ik gedaan, aangezien opereren nog altijd kon. Maar gaandeweg werd het steeds erger, en kon ik mijn werk bijna niet meer naar behoren uitvoeren. Ik reed ca. 65.000 km per jaar, en kon op het laatst bijna de auto niet meer in- of uitstappen, en iets in of uit de auto dragen was helemaal taboe.

Ik had van mijn zwager gehoord dat misschien een chiropractor iets voor mij zou kunnen betekenen, aangezien hij goede ervaringen had i.v.m. zijn nek die hij al jaren liet behandelen door de chiropractor dhr. B. Primdahl in het Chiropractisch Centrum in Weert.

In de zomer 1998 ging ik tijdens mijn werk echt door mijn rug, en kon praktisch niet meer lopen. De eerste 3 maanden heb ik meer liggend dan staand/lopend doorgebracht, en heb toen later toch veelvuldig mijn korset gebruikt om enigszins te kunnen functioneren. De situatie heb ik destijds besproken met mijn huisdokter. Deze raadde me toen aan om misschien toch maar voor de operatie te kiezen.

Ik besprak met haar eventuele behandelingen te laten doen door een chiropractor maar daar was ze helemaal niet voor, omdat zij ervaringen had dat het daarna nog slechter zou kunnen aflopen. Er waren er bij die zij kende die zelfs een hernia aan zo'n behandeling hadden opgelopen.

Ondanks dat negativisme, ook wel van anderen in die tijd, heb ik toch een afspraak gemaakt met dhr. B. Primdahl (Bo), en dat klikte meteen. Na een intake gesprek en intensief onderzoek, heeft hij mij weer via zijn behandelingen, die niet zachtzinnig waren, op de been gekregen. Natuurlijk hebben de wekelijkse intensieve rugoefeningen op een fitnesscentrum, die ik vanaf die tijd (sept. 1998) nog steeds doe daartoe ook bijgedragen.

Daar goede chiropractoren die het Rugcentrum natuurlijk voortbrengt ook andere uitdagingen hebben, zijn mijn behandelingen door dhr. Van Beest overgenomen omdat Bo sinds enige jaren niet meer aan het Rugcentrum verbonden is. In ieder geval is het voor mij belangrijk om regelmatig de behandelingen te blijven ondergaan in samenwerking met de rugoefeningen om niet het risico te lopen geheel terug te vallen.

Ik heb geen spijt gehad van mijn eigenwijsheid, om mijn eigen koers te varen en, een chiropractor te consulteren, daar ik gerust mag stellen dat mijn mobiliteit nu redelijk goed is. Per slot van rekening ben ik ook niet nieuw meer.

Jan Kolman uit Weert