Blog Chiropractisch Centrum

In onze praktijken komen mensen van alle pluimages, vaak van heinde en ver. Ieder met hun eigen persoonlijke verhaal. Door de laagdrempelige sfeer is er met vele patienten een mooie band ontstaan. Ze vertellen ons over hun kinderen en delen vaak hun bijzondere persoonlijke verhalen. Zonder de namen van deze bijzondere mensen te delen, schrijf ik zo nu en dan een blog over alles dat we meemaken. Ik hoop dat u met het lezen ervan net zoveel plezier beleeft als ik aan al die mooie mensen die wij dagelijks mogen helpen.

Rondje om de kerk

Onlangs vierde ik alvast dat mijn lieve papa binnenkort 85 jaar wordt. Wat een mijlpaal om zonder al te veel kleerscheuren deze leeftijd te mogen bereiken. En dan te bedenken dat mijn moeder ook al 82 is en beiden super goed van lijf en leden zijn. Maar hoe komt dat nou dat de een beter vooruit kan dan de ander. Natuurlijk zit het een beetje in de genen. Mijn beide opa’s hebben gewerkt totdat ze er letterlijk bijna bij neer vielen. Beiden werkten nog intensief toen ze 85 plus waren. Dus ja, goede genen helpen wel mee. Maar wat nog méér?

Geestelijk is het natuurlijk belangrijk dat je hersenen in beweging blijven, dat je interesse blijft tonen in wat het leven te bieden heeft en wat er in de wereld gebeurt. Jezelf blijven uitdagen met puzzels en levensvragen die boeiende antwoorden geven. Mijn kinderen zijn altijd met stomheid geslagen dat oma alle (vaste) telefoonnummers nog uit haar hoofd weet, de geboortedata van de kleinkinderen en achterkleinkinderen en namen, adressen en wat niet al meer. "Hoe bestaat het" vragen de tieners zich af die hun eigen mobiele nummer steevast niet kunnen herhalen zonder eerst in het scherm te kijken (met de mededeling dat ze zichzelf natuurlijk écht nooit bellen). Opa en oma zijn in het trotse bezit van een Ipad, die nagenoeg elke dag tevoorschijn wordt gehaald om dingen op te zoeken die ze nog niet weten of die om meer uitleg vragen. Ja, mentaal zit het wel goed. Helaas is dit niet iedereen gegeven en áls het je wel gegeven is, dan zijn we er dankbaar voor.

Wat het lijf betreft is het net zo belangrijk om in beweging te blijven. De hersenen blijven kraken en de ledematen niet laten staken. Dat zou het motto moeten zijn. Wat mijn ouders betreft komt daar nog een ijzersterk doorzettingsvermogen bij. Elke ochtend 15 minuten op de hometrainer, dan in de middag een half uurtje wandelen en in de avond weer 15 minuten op de hometrainer. En nee hoor dat gebeurt niet op het tempo van een 25-jarige maar met beleid. Sporten hoeft niet altijd op olympisch niveau te gebeuren. Rustig aan, maar in beweging blijven, dát is pas mooi. Onze chiropractoren houden met hun behandelingen ook het lijf van ouderen soepel. Door de chiropractische behandelingen kan de patiënt tot op hoge leeftijd meer bewegingsvrijheid voelen, dan zónder chiropractische behandeling.

En als je die beweging op je oude dag kan blijven volhouden, dan hoeft het écht geen rondje om de kerk te zijn, maar mag het ook op een home-trainer in een mooie warme huiskamer.

www.rugcentrum.nl of neem contact met ons op


Omdat het géén pijn meer doet ...

Een huis bouwen kost tijd en energie. Een taart bakken neemt tijd en energie in beslag. Vele dingen die we ondernemen vergen inzet en verdienen uw volledige aandacht om een zo'n goed mogelijk resultaat te bereiken. Waarom lijkt het dan alsof dit soms met onze gezondheid anders is? We merken dat de nieuwe tijd mensen ook nieuwe inzichten geeft. Gezondheid moet maakbaar zijn. Eigenlijk willen we onze gezondheid als het ware "inkopen" zodat we alles zelf in de hand hebben. Sneller, beter en meer. U heeft uw gezondheid voor een groot deel in eigen hand. Want u kunt een grote invloed uitoefenen op het verloop ervan door bijvoorbeeld gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te slapen.

Als het dan toch niet zo voorspoedig gaat als we gehoopt hadden, dan beginnen we ons zorgen te maken. Hoe kom ik nou toch zo snel en zo effectief mogelijk van dit ongemak af? We bellen Jan en alleman en vaak is diegene die de eerste plek heeft ook de eerste waar we een afspraak maken. Heeft u zich echter wel voldoende verdiept in de beste aanbieder voor uw klacht? Er zijn zoveel aanbieders dat door de vele bomen het bos vaak niet meer te zien is.

Komt u dan uiteindelijk bij de chiropractor terecht dan geven wij u in onze praktijk veel informatie over het verloop van de behandeling. Waar komt de pijn vandaan? Wat kan de reactie van het lichaam op een behandeling zijn? Wat doet u als u geen pijn meer voelt maar ook wat doet u als u juist heel veel pijn voelt? Allemaal zaken die ons na aan het hart liggen, want gezondheidszorg is geen eenheidsworst. Bij het Chiropractisch Centrum kijken we naar de mens als individu. In onze praktijken krijgt iedere patiënt een behandelplan op maat. Geen kant-en-klare programma's. Iedereen is anders en iedereen verdient een eigen plan van aanpak.

En dan volgt het eerste onderzoek, de intake, misschien een scan en de eerste behandeling. Velen gingen u voor en velen hebben er baat bij. Niet zelden komen wij echter mensen tegen die na een beperkt aantal behandelingen afhaken. Omdat het niet helpt of juist omdat de klachten over zijn. In beide gevallen is dit voor uw chiropractor weleens frustrerend. Want het is heel goed mogelijk dat we enige tijd nodig hebben om het lichaam in de oude, oorspronkelijke, staat te herstellen. Echter we hebben daarna ook nog tijd nodig om die situatie vast te houden.

Stelt u zich eens voor dat u een beugel zou hebben. Nadat alle vooronderzoeken zijn afgerond komt het moment dat het staal uw mond overneemt. Al snel krijgt de patiënt resultaat. De tanden gaan rechter staan en het oogt al heel mooi. U bent tevreden en wilt natuurlijk zo snel mogelijk verlost zijn van die vervelende beugel. Velen vergeten echter dat het meest belangrijke dan nog moet komen: de stabilisatie. Zou je de beugel uitnemen op het moment dat het allemaal mooi oogt, dan zijn de tanden op redelijk korte termijn weer terug in de oorspronkelijke stand.

Zo ongeveer gaat het eigenlijk ook met uw wervelkolom. Uw chiropractor zal proberen uw wervelkolom in optimale stand te brengen zodat u de meest mogelijke bewegingsvrijheid zult krijgen. Aanvankelijk zult u 1 à 2 keer per week behandeld worden om de klacht zo goed mogelijk te verhelpen. Daarna volgt de stabiliseringsperiode. Nu is het belangrijk dat er behandelingen plaatsvinden op frequente basis, maar wel met een grotere interval. Zo bereikt de chiropractor het beste resultaat. Uiteindelijk komt u bij de chiropractor voor onderhoudsbehandelingen zodat de situatie stabiel kan blijven. En u geen pijn meer krijgt in de toekomst.

Weet u nog dat we u in de bovenstaande tekst over de beugel vertelden? Tanden hebben een aanzienlijke tijd nodig om te stabiliseren. Met uw wervelkolom is dat niet anders. Wijk daarom niet te snel af van het aangeraden behandelplan, ook als u zich goed voelt. Uw rug/nek heeft tijd nodig om te stabiliseren zodat uw klacht niet snel terugkomt. En vergeet niet dat uw chiropractor er verstand van heeft. Hij heeft er tenslotte 6 jaar voor gestudeerd. U mag vertrouwen op ons eerlijke oordeel en een op maat gemaakt behandelplan.

Ook als het geen pijn meer doet.

www.rugcentrum.nl of neem contact met ons op


Is je best doen goed genoeg?

In de kerstmaand voelen veel mensen zich meer verbonden met anderen en bestaat de behoefte om de kerstgedachte uit te dragen. Maar wat houdt dat dan in, vraag je je af. Vrede op aarde? Meer tolerantie? Verdraagzaamheid? Redelijk algemene omschrijvingen voor wat je simpelweg zou kunnen noemen; we willen gewoon dat iedereen lief voor elkaar is. Maar als je om je heen kijkt zie je toch dat veel mensen zich inzetten voor een ander. Voor de buren, voor vrienden die het minder hebben, voor daklozen of vluchtelingen. De wereld is zo slecht nog niet als je ziet hoe klein- en grootschalig het beste voor elkaar gedaan wordt.

Ook in onze branche kunnen we het nooit goed doen voor iedereen. Mensen willen nou eenmaal, sneller en beter. Dat is de maatschappij waarin we terecht gekomen zijn. Geduld is een schone zaak, zegt mijn vader altijd, maar geduld is tegenwoordig voor velen ook moeilijk op te brengen. Ik kan met mijn hand op het hart zeggen dat ons hele team, dag in dag uit zijn best doet voor onze patienten.  Door langer door te werken, door hulpbehoevende mensen een extra hand toe te steken of zelfs door die mooie glimlach van de assistente aan de balie.

In deze maakbare wereld moeten we van een ding kunnen uitgaan. Dat iedereen zijn best doet. Op micro- of macroniveau dat maakt niet uit. En als je dan toch iets verder kijkt dan je neus lang is dan zie je al die mooie initiatieven die o.a. in de decembermaand ontstaan.

En dan mag je zeggen …. Je best doen, dat is zeker goed genoeg.

Het hele team van het Chiropractisch Centrum wenst u mooie dagen. Ons team van 30 enthousiaste medewerkers staat ook volgend jaar weer voor u klaar.

Bezoek ons op
www.rugcentrum.nl of neem contact met ons op


I had a dream

1985-2015 - 30 jaar Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek. Het begon allemaal met een klein jongetje in Kaapstad die, tijdens chiropractie congressen, bij ’s werelds meest bekende chiropractoren op schoot zat. Dat kwam omdat zijn beide ouders ook chiropractoren waren en zich gevestigd hadden in Zuid-Afrika. Het jongetje zag keer op keer dat de mensen die door zijn ouders behandeld werden, zich vaak metéén beter voelden en hun enthousiasme niet onder stoelen of banken staken. Mensen beter maken, dat wil ik ook, droomde hij.

In 1985 kwam het jongetje, genaamd Arie van Beest, na een lange en intensieve studie chiropractie in Amerika naar Nederland. Hij vestigde zich als eerste chiropractor in Limburg. Zijn eerste praktijk vestigde hij in Heerlen en hij zette chiropractie op de kaart. Toen werden de behandelingen nog helemaal niet vergoed door de verzekeraars, maar hij zorgde er eigenhandig voor dat dit een aantal jaren later wel gebeurde. Het was zeker niet gemakkelijk, maar na verloop van tijd kwamen mensen van heinde en ver om door hem behandeld te worden.

Inmiddels zijn we 30 jaar verder en is het team van chiropractoren, assistentes en praktijkondersteuners uitgebreid met nog 28 mensen en zijn er 7 vestigingen. De passie en ervaring van Arie van Beest is aanstekelijk en de professionals in ons team doen niets liever dan hulp bieden aan patiënten om hen zo snel als mogelijk van hun pijn af te helpen.

Natuurlijk hebben wij onze werkwijze in die 30 jaar constant aangepast, maar wat al jaren hetzelfde is, is dat we het allerbeste willen voor onze patiënten. De beste apparatuur, de nieuwste technieken en de meest ervaren chiropractoren. Maar wat nog het meest belangrijke is, is ons rotsvaste geloof. Het geloof dat wij hebben in ons vak. Dat we iets voor mensen kunnen betekenen en dat we hun levenskwaliteit kunnen verbeteren.

Dat is waar het zesjarige jongetje van droomde, en die droom is zeker uitgekomen.

Bezoek ons op
www.rugcentrum.nl of neem contact met ons op


Goed bezig?

Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat wij bijna ons hele leven geconfronteerd worden met ons gewicht. Bij baby's wordt er met trots op het geboortekaartje vermeld dat het nieuwe wonder een hoog geboortegewicht heeft. Als het lievelingetje dan ook nog eens boven de 4 kg weegt, dan wordt er met bewondering over een zeer gezonde baby gesproken. Ook kleine wollige peutertjes zijn nog schattig als ze rond en gezond door het leven dartelen. Als we dan opgroeien en tieners zijn, begint de onzekerheid toe te slaan. Vriendinnen wegen minder of meer en de weegschaal wordt een soort van heiligdom. Mijn moeder heeft me altijd geleerd me niet te wegen met nat haar en zeker niet op vloerbedekking ("dan weeg je meer kind"). Zo zijn er nog legio van huis, tuin en keukentips van oma’s bodem. Overgewicht heeft met zoveel verschillende aspecten te maken dat het voor sommigen een echte obsessie kan worden. Toen zich in onze praktijk Dietheek Heerlen vestigde, zag ik mijn kans schoon en heb ik een afspraak gemaakt. Nee, niet om af te vallen, die eeuwige 3-5 kg zitten er toch wel aan en die heb ik liefdevol in mijn leven geaccepteerd. Het is gewoon om eens te kijken of ik gezond bezig ben met voeding. Weinig E-nummers, veel groenten, fruit en eiwitten. Aan het consult heb ik veel gehad. Johan Bruijnen heeft, samen met mij, geanalyseerd of ik genoeg supplementen tot me neem, waar ik gebrek aan heb en waar mijn lijf nog meer behoefte aan heeft. Diëthetiek is niet alleen het afvallen van heel veel kilo’s, het heeft zoveel meer om het lijf (:-)). En zo is het in ons vak ook. Chiropractie is niet alleen maar het rechtzetten van de wervelkolom. Het is zoveel meer. De chiropractor maakt met een behandeling als het ware een start voor het lichaam om zichzelf te genezen. Daarbij kunnen aanvullende diensten en behandelingen nuttig zijn. Zoals de nieuwe echografie en shockwave therapie. Een super aanvulling op onze service. Een combinatie die voor heel veel mensen waardevol zal gaan zijn. U ziet, gezondheid kan van veel invalshoeken bekeken worden. En als we het dan in zijn geheel bekijken kunnen we oprecht zeggen; Best goed bezig.


Christianne Vogt - Algemeen Manager


Aha momentje

Dat is het eerste wat ik dacht na mijn bezoek aan het Palmer Chiropractor College in Davenport. Mijn man, kinderen en ik zijn zojuist teruggekeerd van een rondreis door de Verenigde Staten. Op de "bucketlist " (lijst van dingen die je in je leven gedaan moet of wil hebben) stond al erg lang dat ik naar de Universiteit wilde gaan waar de grondlegger van chiropractie, D.D. Palmer, zijn eerste visies over holistische gezondheidszorg met zijn studenten deelde. Dat het nu een spannende autorit was van Chicago naar Davenport, dat kan ik niet zeggen. Chicago is erg leuk, hip en spannend, maar Iowa is eigenlijk het tegenovergestelde. Vlak, heet in de zomer, ijskoud in de winter, en een tikkeltje ....... saai. Maar dat is net goed, zegt mijn man. Vijf jaar studeren in een ultra hippe stad is natuurlijk niet zo effectief. De afleiding van clubs, restaurants en activiteiten zou te groot zijn.

Toch hebben we onze rondreis zo gepland dat een bezoek aan deze vooraanstaande universiteit niet te missen viel. Met gepaste trots leidde mijn man ons rond door collegezalen, snijzalen (!) en bibliotheken (klik hier om foto's te bekijken). Honderden verbaasde studenten kwamen we tegen die een beetje lacherig naar mij en mijn grote fotocamera keken. Geen probleem voor mij. Als ik hier maar een keer kom, dan leg ik het ook vast. Honderden wervelkoloms, handen, voeten, scolioses en hernias heb ik gezien en gefotografeerd.
Professoren die met grote passie hun studenten te woord staan. Ze leren de studenten dat het een privilege is om onderdeel te zijn van de chiropractie familie. Mensen genezen met rug- en nekklachten. En dat zonder medicijnen en pillen, de holistische manier dus.

Dezelfde trots zie ik al jaren terug bij het team van chiropractoren dat verbonden is aan het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek. Ondanks het feit dat ze vaak te maken hebben met vooroordelen, staan ze elke ochtend weer klaar voor hun patienten om hun bij te staan, een luisterend oor te bieden en hun te behandelen met een passend resultaat. U begrijpt, net als ik, dat niet elke patient helemaal beter wordt, maar een verbetering van levenskwaliteit kunnen we toch beschouwen als een succesvol behandelresultaat, nietwaar?

Het gaat erom dat we patienten kunnen leren dat het resultaat van de behandeling niet alleen afhankelijk is van de behandeling van de chiropractor. Eigen inbreng in het verrichten van oefeningen, het opvolgen van adviezen en een positieve levenshouding zijn zeker een grote bijdrage aan het bevorderen van het genezingsproces.  Ziet u .................................... ik heb het ook begrepen.

Christianne Vogt, Algemeen Manager


Help –wat te doen bij lage rugpijn?

Eindelijk vakantie! Koffers tillen, stress, minder beweging door lang in de auto of het vliegtuig zitten en opeens heeft u pijn. En dat net tijdens uw welverdiende vakantie. Er zijn tientallen oorzaken te bedenken waarom mensen meer rug- of nekpijn hebben of krijgen tijdens vrije momenten. Weekend hoofdpijn, vakantie hoofdpijn hoe u het ook noemen wilt. Maakt het wat uit welke naam het beestje krijgt? U heeft pijn en u wilt er het liefst nu vanaf. Ik wil niet degene zijn die u het slechte nieuws brengt, maar toch. A la minute verlost worden van lage rugpijn of nekpijn is bijna onmogelijk. Veel Nederlanders grijpen naar medicatie en denken dat dit de oplossing voor het probleem is. Mooi niet. Een tijdelijke verdoving is het wel. Maar pakt u de oorzaak ermee aan? En weet uw lichaam nog wel wat de (pijn)grens is. Pijn heeft namelijk een functie. Pijn beschermt ons lichaam door signalen af te geven wanneer er ergens in ons lichaam iets mis gaat. Hiermee beschermt pijn ons dus tegen het lopen van risico's en het beschadigen van het lichaam.

Wij moeten gaan begrijpen dat het behandelen van oorzaken beter is dan het behandelen van symptomen van rugpijn, ischias, hernia of nekklachten. Niet voor niets gebruiken onze chiropractoren in de praktijk vaak de volgende metafoor; Als het brandalarm gaat dan zet u niet alleen het alarm uit, u gaat ook op onderzoek uit waar de brandhaard zich bevindt. Dus ook hier wordt gezocht naar waar de oorzaak zich bevindt. Daarom vult de patiënt een zeer uitgebreide vragenlijst in bij het eerste bezoek aan ons centrum. Onze chiropractoren verdiepen zich in uw medische geschiedenis maar ook in uw leefpatroon. Essentieel voor het slagen van de behandeling is verder ook de inbreng van de patiënt. U hoeft niet te “geloven“ in de in onze behandel-methode. Meten is weten en zien is geloven.

Tot slot raden wij u aan om in een acute fase van pijn een ijskompres te gebruiken, nooit warmte! En vermijd zitten zoveel mogelijk. Als u dit allemaal tot u door laat dringen en u begrijpt waarom de oorzaak aangepakt moet worden in plaats van het behandelen van symptomen, dan hebben wij ons doel bereikt. Geniet u nu maar van uw welverdiende vakantie!

Christianne Vogt, Algemeen Manager


Interne Selfie

De Dikke van Dale heeft het gebombardeerd als hét woord van 2013 - de selfie. Voor wie het gemist heeft, het betekent “fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite”. De selfie wordt niet alleen veelvuldig gemaakt door jonge mensen maar ook door popsterren, politici en zelfs leden van het koningshuis. Verbaast het me? Nee hoor, ik doe er zelf ook wel eens aan mee. Niets zo gemakkelijk als een foto van jezelf maken en vooral snel weer te wissen als deze niet mooi genoeg is.

Wat mij echter wel verbaast is, dat we in onze chiropractie praktijk nogal eens mensen tegenkomen die het niet nodig vinden om beeldmateriaal van hun wervelkolom te laten maken, zeg maar een soort van interne selfie. “Niet nodig”, hoor ik ze dan zeggen. “Ik weet al wat mij mankeert” (opgezocht op het internet). In onze praktijken vinden we het wel erg belangrijk om beelden van de interne mens te hebben. Bevreemt het deze mensen dan niet dat wij zomaar zouden beginnen met behandelen zonder voor- of meer uitgebreid onderzoek?

Gelukkig hebben wij een onderlinge afspraak dat we geen concessies doen op kwaliteit. Kwaliteit van zorg staat voorop. In de huidige maatschappij moet alles sneller en beter. Ook patiënten eisen dit tegenwoordig. Een reactie op een behandeling kan vervelend  en behoorlijk pijnlijk zijn maar het betekent niet dat de behandeling niet goed gegaan is. Neem de tijd om uw lichaam zichzelf te laten genezen. Doe rustig aan op de dag dat u behandeld bent. De tuin kan wachten, de boodschappen kan iemand anders doen en de stofzuiger blijft maar eens een dagje op stal staan. Dan heeft u eindelijk tijd om op de bank een selfie te maken.

Christianne Vogt, Algemeen Manager

Wilt u reageren?


Mijn Opa

Mijn opa was een man van weinig woorden en veel acties, in de categorie, niet kletsen maar poetsen. Opa Karel had een erg sterke mening over van alles en nog wat. Ook over wat gezond en ongezond was, al was die mening vaak nergens op gebaseerd. Dat zat gewoon in zijn hoofd. Hij gebruikte aan een stuk door uitdrukkingen als “ wat goed is tegen de kou, is goed tegen de warmte “ en dus liep hij dag in dag uit in een wollen winterpak, ook als de mussen van het dak vielen. Ook kreeg hij tijdens de lunch elke dag door mijn oma een glas rode wijn voorgeschoteld aangelengd met heet water en een grote schep suiker, onder het mom, lekker gezond! En dat wij wel eens commentaar hadden op de sigaar die hij dag in dag uit in zijn mond had (ook als hij niet brandde) dat deerde hem niet. Hij kende immers iemand die nog veel meer rookte dan hij en die was toch ook 100 geworden. Ach mijn opa. Hij had zijn mening over veel dingen al lang klaar. Ook over dokters.

Meestal geloofde hij niet wat men hem te zeggen had. Hij wuifde het weg met, onzin of flauwekul. Toch had opa regelmatig last van vanalles, ook van zijn rug. In zijn jonge leven werkte hij hard in zijn eigen bedrijf en in de laatste fase van zijn leven werkte hij ook hard, weliswaar niet meer in zijn eigen bedrijf, maar hij vond altijd wel wat te doen. Bijvoorbeeld de tuin. Hij zat dan op zijn knieeen en probeerde van de tuin een klein paradijsje te maken. En dat lukte hem wel, maar niet altijd zonder dat hij pijn had.

Als hij weer veel pijn had geloofde hij heilig in het heil van een combinatie van het warme bad en een leuke uitdrukking. “Wat vanzelf gekomen is gaat ook weer vanzelf weg“ zei hij dan. Helaas was dat niet altijd het geval. Spuiten en medicatie moesten hem vaak helpen op zijn weg naar het ouder worden. Niet dat ik hem ooit hoorde klagen, want dat deden mensen van die generatie niet. Wat veel mensen van die generatie ook niet deden was kijken wat het alternatief was voor het nemen van spuiten en medicatie. Weet u nog? Het was de tijd zonder internet. De wereld was een stuk kleiner.

Chiropractie had mijn opa kunnen helpen wat soepeler te blijven en de ongemakken van het ouder worden te beperken, misschien zelfs met minder medicatie en spuiten. Maar dat zullen we nooit weten. Wat had ik hem graag kennis laten maken met chiropractie. Ongetwijfeld had hij er een mening over gehad, maar wel een goede. Dat weet ik zeker!

Christianne Vogt, Algemeen Manager

Wilt u reageren?