Blessure checker

Mogen wij u voorstellen aan dr. Bones, de unieke online blessurechecker van het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek! Hij helpt u te ontdekken waar de oorzaak van uw klacht zich bevindt en welke symptomen u ervan kunt ondervinden. Verder geven onze chiropractoren aan wat een mogelijke oplossing voor de klacht is en welke behandeling mogelijk is. Diagnostisch zijn er ook diverse mogelijkheden.

Kies eerst voor- of achterkant en doe dan de blessurechecker. Heeft u meer vragen of wenst u een afspraak te maken, neem dan contact met ons op.

Hoofdpijn

Oorzaken : te veel lichamelijke en psychische spanningen kunnen leiden tot vermindering van beweeglijkheid van de halswervels. Hierdoor ontstaat irritatie van de zenuwen en verkramping van de spieren. Dit kan vernauwingen van de bloedvaten tot gevolg hebben. De hersenen krijgen dan te weinig zuurstof en pijn is het signaal dat deze storing meldt. Andere oorzaken zijn bv. een verrekking in de nek door bv. een val, een verkeerde (slaap)houding of een verkeersongeval. Hierdoor wordt de normale stand van de halswervels verstoord.
Symptomen : hoofdpijn begint vaak vanuit de nek en trekt naar het hoofd toe. Men “voelt het opkomen”. De nekspieren zijn erg hard en gespannen. Soms kan hoofdpijn ervaren worden als een druk boven de ogen en voelt men zich misselijk.
Aanverwante klachten : nekpijn, kaakproblemen, whiplash, aangezichtspijn.
Diagnose/behandeling : diagnose met iDXA scan of beelden uit het ziekenhuis en uitgebreid orthopedisch en neurologisch onderzoek . Met corrigerende behandelingen kan een beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de  beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuw te herstellen. Hierdoor zal de pijn verminderen.

Meer hoofdpijn / migraine

Nek/artrose

Oorzaken : een geïrriteerde zenuw is vaak de oorzaak van pijn in de nek, de schouder en de arm. De betreffende zenuw loopt door de halswervels, over de schouder naar de arm.
Symptomen : de pijn begint meestal met een stijf gevoel aan één zijde van de nek. De intensiteit van de pijn verloopt in een golfbeweging die afhankelijk is van de ernst van het probleem. Die golfbeweging zal op de duur overgaan in een constante pijn die naar de schouder en arm kan uitstralen. Slapen kan moeilijk zijn.
Aanverwante klachten : whiplash, kaakproblemen, aangezichtspijn, nekhernia, schouders en scoliose.
Diagnose/behandeling : diagnose met iDXA scan of beelden uit het ziekenhuis en  uitgebreid orthopedisch, chiropractisch en neurologisch onderzoek . Met corrigerende behandelingen kan een beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuw te herstellen. Hierdoor zal de pijn verminderen.

Behandelen artrose in nek

Schouder

Oorzaken : de chiropractor bepaalt of de oorzaak van de pijn aan de schouder vanuit de wervelkolom is ontstaan of zijn oorzaak in het schoudergewricht heeft. Vaak is de oorzaak een overbelasting van het schoudergewricht.
Symptomen : pijn aan de schouder met uitstraling naar de arm of handen of een combinatie van pijn aan de nek en schouder.
Aanverwante klachten : bursitis, kalkafzetting in de pees, nekpijn, uitstraling naar elleboog, pols en hand.
Diagnose/behandeling (oorzaak wervelkolom) : diagnose d.m.v. iDXA scan of beelden uit het ziekenhuis en uitgebreid orthopedisch en neurologisch onderzoek . Met corrigerende behandelingen kan een beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuw te herstellen. Hierdoor zal de pijn verminderen.
Diagnose/behandeling (oorzaak schoudergewricht) : diagnose met behulp van echografie. Chiropractische behandeling, ondersteund door shockwave therapie.

Meer over schouderpijn 

Elleboog

Oorzaken : overbelasting van de spiergroepen aan de binnen- en buitenkant van de elleboog.
Symptomen : pijn rondom de elleboog al dan niet met uitstraling naar de onderarm.
Aanverwante klachten : tennisarm (buitenkant arm), golfarm (binnenkant arm), pijn aan schouder.
Diagnose/behandeling : diagnose met behulp van echografie, orthopedische, neurologische en chiropractische testen. Chiropractische behandelingen, ondersteund door shockwave therapie.

Meer over pijn aan elleboog

Heup/bekken

Oorzaken : de chiropractor bepaalt of de oorzaak van de pijn aan de heup of het bekken vanuit de wervelkolom is ontstaan of van de heup of bekken zelf komt. Een overbelasting of verrekking van de lies kan ook een oorzaak zijn.
Symptomen : verkramping van de spieren rondom de lies en pijn in de bil en/of heup. Bewegingsbeperking van de heup en de lies.
Aanverwante klachten : beenklachten, stijfheid en moeilijk kunnen lopen.
Diagnose/behandeling : diagnose d.m.v. iDXA scan of beelden uit het ziekenhuis en uitgebreid orthopedisch/neurologisch onderzoek naar de oorzaak. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom en het bekken te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuw te herstellen. Hierdoor zal de pijn verminderen.

Meer over heup/bekken

Pols

Oorzaken van artrose in de polsen : door verzuring van het kraakbeen komen de botten in de pols meer onder druk te staan.
Oorzaken van carpaal tunnel syndroom : door overbelasting komen de zenuwbanen onder druk te staan. Er ontstaat een beknelling van de zenuw die door de tunnel van de pols loopt.
Symptomen: pijn rondom de pols met mogelijk uitstraling naar de arm, hand en vingers.
Aanverwante klachten : pijn in hand, vingers, onderarm en elle boog.
Diagnose/behandeling : diagnose met behulp van echografie, orthopedisch en neurologisch testen. Chiropractische behandelingen, ondersteund door shockwave therapie.

Meer over pijn aan pols

 

Sportblessure

Oorzaken : geblesseerd raken door een partijtje voetbal, een intensieve tenniswedstrijd of een val bij skiën of snowboarden. Geen (goede) warming-up en cooling-down. Te hard van stapel lopen met een (nieuw) sportprogramma. Een val of duw tijdens het sporten.
Symptomen : de pijn is voelbaar rondom de gewrichten en spiergroepen die geblesseerd zijn. Vaak van acute aard, maar kan ook geleidelijk ontstaan. Is vaak hardnekkig van aard.
Aanverwante klachten : sportblessures kunnen ontstaan aan schouder, arm, pols, elleboog, lies, heup, knie en enkel.
Diagnose/behandeling : diagnose met behulp van echografie en orthopedische testen. Chiropractische behandeling, ondersteund door shockwave therapie.

Meer over sportblessures

 

Bursitis

Bursitis wordt ook wel een slijmbeursontsteking genoemd. 
Oorzaken : Bursitis ontstaat meestal door een overbelasting van het gewricht. Door deze overbelasting komt de “bursa” (het vloeistofzakje met het smeersel van het gewricht) onder zware druk te staan. Hierdoor raakt deze geïrriteerd en kan ontsteken. Dit veroorzaakt veel pijn.
Symptomen : Het gewricht wordt beperkt in de bewegingsvrijheid, scherpe pijn.
Aanverwante klachten : schouder, heup, achillespees, knie (Patersknie) en elleboog.
Diagnose/behandeling : Diagnose door echografie en behandeling d.m.v. chiropractische behandelingen ondersteund door shockwave therapie.

Meer over bursitis

 

sdsad

Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse scheefstand van de wervelkolom.
Oorzaken : beenlengteverschil, slechte houding, erfelijke factoren. Als bijv. het linkerbeen korter is dan het rechterbeen, dan staat het bekken scheef. Hierdoor is het bekken aan de linkerkant lager waardoor de wervelkolom naar links neigt. Om dit te compenseren trekt de wervelkolom zich tussen de schouderbladen terug naar rechts en ontstaat er een S-bocht.
Symptomen : Scherpe pijn in de middenrug, pijn onder de schouderbladen. Scheef lopen.
Aanverwante klachten : Rugpijn, nekpijn en groeipijnen.
Diagnose/behandeling : Diagnose met iDXA scan of met bestaand beeldmateriaal uit het ziekenhuis. Uitgebreid onderzoek naar de oorzaak. Met corrigerende behandelingen kan een beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuw te herstellen. Hierdoor zal de pijn verminderen.

Meer over scoliose

Artrose

Oorzaken : door het verouderingsproces is osteoporose en slijtage een natuurlijk proces. Bij jongeren kan overgewicht en zwaar lichamelijk werk een rol spelen.
Symptomen : pijn en stijfheid en het “op gang komen” (vooral in de ochtend).
Aanverwante klachten : een veelvoorkomende vorm van artrose bij ouderen is artrose in de heup of in de nek-, borst-, en lendenwervels. Als gevolg van deze slijtageprocessen kunnen er verschillende klachten ontstaan zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de borst, rugpijn en ischias.
Behandeling/diagnose : aan artrose zelf kan niemand iets doen maar chiropractie kan de gevolgen ervan wel sterk verminderen door het optimaliseren van de bewegingsvrijheid. Hierdoor neemt de pijn af en de kwaliteit van leven toe.

Meer over artrose

Hernia

Er is sprake van een hernia als de kern van een tussenwervelschijf een ongewone uitstulping in rug of nek laat zien.
Oorzaken : acuut door plotseling draaien, in een onjuiste houding tillen, door een val of zelfs door hard niezen. Degeneratie (slijtage).
Symptomen : een scherpe, plaatselijke pijn die ook naar de benen/armen kan uitstralen. Soms plaatselijke spierkrampen. Kenmerkend bij een rughernia is dat de uitstraling vaak tot in de voet voelbaar is. Verzwakken van de spiergroepen in het been. Door het been zakken tijdens het lopen. Krachtvermindering. In extreme gevallen uitvalsverschijnselen. Bij een nekhernia is er vaak uitstraling naar de vingers voelbaar. 
Aanverwante klachten : rugpijn, nekpijn. Beiden met eventuele uitstraling. Hernia klachten kunnen in de hele wervelkolom ontstaan, van de 2e nekwervel tot aan de laatste rugwervel. 
Diagnose/behandeling: torthopedische en neurologische testen kunnen indicaties geven dat een patiënt een hernia heeft. Het definitieve diagnose hiervan kan alleen door een MRI of CT bepaald worden. Chiropractoren gebruiken specifieke technieken om herniapatiënten te behandelen. Door deze behandelingen wordt de druk op de tussenwervelschijf verminderd zodat de hernia zich kan terug trekken. Uiteindelijk verschrompelt de hernia en wordt door het lichaam opgenomen.

Meer over hernia

Ischias

Oorzaken : Langdurig zitten, fout tillen, bukken, slecht matras, slechte houding, overgewicht, stress, weinig beweging.
Symptomen : rugpijn met uitstralende pijn naar been of bil, of beide benen of billen.
Aanverwante klachten : lage rugpijn
Behandeling/diagnose : diagnose met orthopedische en neurologische testen, iDXA scan of bestaand beeldmateriaal uit ziekenhuis. Uitgebreid onderzoek naar de oorzaak. Met corrigerende behandelingen kan een beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuw te herstellen. Hierdoor zal de pijn verminderen.

Meer over ischias

Knie

Oorzaken : door plotselinge draaibeweging en overbelasting van het onderbeen t.o.v. het bovenbeen. Het been wordt “gewrongen”. Teveel belasting met sporten, bijvoorbeeld hardlopen.
Symptomen : pijn rondom het kniegewricht
Aanverwante klachten : meniscus, kniebanden, Osgood Schlatter Syndroom.
Behandeling/diagnose : Diagnose met echografie, chiropractische behandeling ondersteund door shockwave therapie.

Meer over knieklachten

Schouderblessures

Arm- en polsblessures

Heup- en liesblessures

Knieblessures

Enkelblessures

Hielspoor

Oorzaken : overbelasting, onevenwichtige belasting (bv. slechte schoenen), voetafwijking (platvoet of holle voet), overgewicht, zenuwbeklemming in het pijngebied.
Symptomen : pijn tijdens het lopen, pijn na het stilzitten, vooral onder de voet, pijn aan de voet in onnatuurlijke houding staat (bv. autorijden).
Aanverwante klachten : enkel, voet en kuit.
Behandeling/diagnose : diagnose door echografie en behandeling d.m.v. chiropractische behandeling ondersteund door shockwave therapie.

Meer over hielspoor

Rugpijn

Oorzaken : Langdurig zitten, fout tillen, bukken, slecht matras, slechte houding, overgewicht, stress, weinig beweging.
Symptomen : Pijnscheuten, stijfheid, zwaar of vermoeid gevoel. 
Aanverwante klachten : Lumbago, spit, ischias, hernia. 
Behandeling/diagnose : diagnose met orthopedische en neurologische testen, iDXA scan of bestaand beeldmateriaal uit ziekenhuis. Uitgebreid onderzoek naar de oorzaak. Met corrigerende behandelingen kan een beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuw te herstellen. Hierdoor zal de pijn verminderen.

 

Meer over rugpijn artrose

Voorkant
Achterkant