Chiropractie en RSI (pijn in ellebogen)

RSI is geen nieuwe ziekte of een zogenaamd “modeverschijnsel” maar bestaat al zeker vanaf de middeleeuwen. Monniken die hele boeken overschreven, klaagden toen al over pijn in ellebogen, handen en polsen, de zogenaamde schrijverskramp. Tegenwoordig heet deze aandoening voluit het Repetitive Strain Injury Syndroom en de beste vertaling hiervoor is: letsel door het herhaaldelijk maken van éénzelfde beweging.

Pijn in de ellebogen? Verschillende vormen van RSI

RSI is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen zoals:

Carpaal Tunnel Syndroom
Door de pols lopen zenuwbanen die door overbelasting onder druk komen te staan. Er ontstaat een beknelling van de zenuw die door de tunnel van de pols loopt. Het gevolg is pijn die voornamelijk in de pols, hand en vingers te voelen is. Lees meer over het carpaal tunnel syndroom.

Tennisarm
Vergis u niet! Een tennisarm heeft niet altijd met de tennissport te maken. De oorzaak is overbelasting van de onderarm door herhaaldelijk de spiergroepen aan de buitenkant van de arm te gebruiken. De pijn is voornamelijk voelbaar aan de buitenkant van de elleboog en straalt vaak uit naar de onderarm. Lees meer over een tennisarm.

Muisarm
De muisarm is een combinatie van het carpaal tunnel syndroom en de tennisarm. De oorzaak is niet alleen het intensieve gebruik van een computermuis, maar ook de houding die iemand bv. achter de computer heeft. De pijn is voornamelijk te voelen in de onderarm, pols, hand en vingers. Lees meer over een muisarm.

Golfarm
Net als bij de tennisarm heeft de golfarm ook niet altijd met de golfsport te maken. Overbelasting van de spiergroepen aan de binnenkant van de arm is de oorzaak. De pijn is voelbaar aan de binnenkant van de elleboog en straalt vaak uit naar de onderarm. Lees meer over een golfarm.

Oorzaken RSI 

RSI wordt veroorzaakt door het steeds weer herhalen van dezelfde bewegingen en het te lang zitten of staan in een bepaalde houding. Door de constante trekking aan de spieraanhechtingen raken deze geïrriteerd en kan er een ontsteking en pijn in de ellebogen, nek, schouder, arm, pols, hand of vingers ontstaan. De spieren, zenuwen en bloedvaten worden hierdoor onder druk gezet. Een bloedvat dat onder druk staat, kan onvoldoende zuurstof aanvoeren met als gevolg de opbouw van afvalstoffen.

Naast het herhaaldelijk belasten van dezelfde spiergroepen, spelen ook andere factoren een grote rol bij het ontstaan van RSI. Een grote werkdruk, géén afwisseling in dagelijkse werkzaamheden, weinig pauzes, slechte werkomstandigheden en stress. Verder is de (werk)houding van groot belang.

Symptomen RSI 

RSI komt veel voor bij bepaalde beroepsgroepen zoals secretaresses, kappers, computer-programmeurs, musici, caissières en schrijvers (schrijverskramp). Mensen met deze beroepen vallen binnen de risicogroep, maar het kan in principe iedereen treffen. We onderscheiden een drietal fases bij RSI.

RSI in de beginnende fase
Aanvankelijk voelt de patiënt een sensatie van tintelingen, stijfheid of gevoelloosheid in de nek, schouder, arm, pols, hand of vingers. De klachten treden op, tijdens of vlak na het werk, maar verdwijnen ook weer, geheel of gedeeltelijk, na voldoende rust.

RSI in de gevorderde fase
Er is geen relatie meer met het uitvoeren van bepaalde taken en de pijn kan op elk moment optreden. Het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden lukt minder en in sommige gevallen kan er krachtverlies optreden.

RSi in de vergevorderde fase
In deze fase is een aanhoudende pijn kenmerkend waardoor werken vaak niet meer mogelijk is. Er is een duidelijk krachtverlies in armen en handen. Slapen is vaak moeilijk en veel patiënten beschrijven de pijn in deze fase als ondraaglijk.

Chiropractie

Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.

Het eerste bezoek

Intake

invullen medische vragenlijst

 

gesprek met chiropractor

Onderzoek

chiropractische testen

 

neurologische testen

 

orthopedische testen

Echografie

op indicatie

Diagnose

door chiropractor

Behandelplan

opgesteld door de chiropractor

Behandeling

vrijwel altijd bij het eerste bezoek

 

De chiropractische behandeling bij RSI

Chiropractoren behandelen de overbelaste spiergroepen door middel van drukpunttherapie om te zorgen dat deze zich weer ontspannen. Hierdoor verminderen de opgebouwde afvalstoffen. Als de spieren eenmaal ontspannen zijn, vermindert de trekkracht van de pees van de betreffende spier op de aanhechting. Hierdoor raakt deze minder geïrriteerd en vermindert de pijn.Verder wordt er bij bv. een muisarm, de beperkte beweging van het gewricht van de pols en de elleboog behandeld door middel van manipulatie (chiropractische behandeling). Hierdoor ontstaat er weer een normale bewegingsvrijheid. Als het gewenste behandelings-resultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhalingen en behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid.

De meest gestelde vragen

Kan ik mijn werk nog steeds blijven doen?
Ja, indien u zorgt dat de bureauopstelling goed is en u regelmatig de voorgeschreven oefeningen blijft doen.

Waarom moet ik terugkomen als ik me goed voel?
U kunt ook de vraag stellen: “Waarom moet ik regelmatig naar de tandarts voor controle, ook als ik geen kiespijn heb?” Door het controleren en optimaliseren van de wervelkolom, voelt u zich een stuk soepeler en fitter en kunt u klachten voorkomen.

Voorkomen RSI

  • Wissel werkzaamheden en werkhouding zoveel mogelijk af.
  • Neem regelmatig een pauze. Houd elke 20 minuten een korte pauze en beweeg de armen en handen
    zodat het bloed goed doorstroomt.
  • Vermijd stress en een te hoge werkdruk.
  • Als u met een computer werkt, zorg dan dat het beeldscherm recht voor u en op de juiste hoogte staat.
  • Aangepast (kantoor)meubilair is aan te raden.
  • In het geval van een muisarm, is het aan te raden de computermuis ook met de andere hand te gebruiken.
  • Slaap nooit op de buik. De nekspieren en halswervels komen dan onder grote druk te staan.
  • Consulteer regelmatig een chiropractor voor controle van de wervelkolom.

Verlicht pijn
Gebruik bij acute klachten, zoals bijvoorbeeld pijn in uw ellebogen een koud kompres om het ontstekingsproces in elleboog en pols te verminderen. Een koud kompres is een doek, gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes. Leg dit op de gevoelige plek,  bv. bij een tenniselleboog op de buitenkant van de elleboog (niet langer dan 15 minuten, max. 3 maal per dag).

Tot slot

Zorg dat uw kinderen geen RSI-klachten krijgen. Breng hen op de hoogte van deze preventieve adviezen. Heeft u zelf last van RSI, raadpleeg dan tijdig een chiropractor en wacht niet te lang met het behandelen van deze aandoening.


Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak