Wat is lumbago?

Als je het woord lumbago analyseert, betekent het letterlijk “pijn in de onderrug”. Het is afgeleid van de twee woorden lumbus (wat lende betekent) en algos (wat pijn betekent). In Nederland gebruiken we meerdere woorden om lumbago aan te duiden, zoals spit, lage rugpijn of zelfs hexenschuss.

Symptomen van lumbago onderrug

Lumbago kenmerkt zich vaak in een stekende pijn in de onderrug. De wervelkolom kan ook zeer stijf aanvoelen. Soms is er bij lumbago uitstraling naar de bil en ook kan er beenpijn ontstaan. Maar verder dan de knie zal de uitstraling van de pijn nooit reiken.

Lumbago kan op verschillende manier ontstaan:
  • Onvoldoende beweging
  • Erfelijke factoren
  • Slechte werkhouding
  • Fysiek zwaar beroep
  • Ten gevolge van een ongeval
  • Psychische oorzaken die de spierspanning verhogen

Lumbago ontdekken

Lumbago is door onze chiropractoren op te sporen met diverse methodes. Na het intake gesprek en een eventuele iDXA Total Bodyscan kan de chiropractor aan het beeldmateriaal afleiden waar het probleem zich in de wervelkolom bevindt. Vanzelfsprekend kan er ook beeldmateriaal van het ziekenhuis gebruikt worden, mits niet ouder dan 2 jaar.

Behandelen lumbago door de chiropractor

Met zijn specialistische opleiding zal de chiropractor testen doen bij de patiënt die een bepaalde diagnose naar voren kunnen brengen. Daarna kan een behandelplan worden opgesteld. In de meeste gevallen is lumbago uiterst goed te behandelen. Natuurlijk moet de patient eerst goed onderzocht worden. Hiervoor gebruiken onze chiropractoren beeldmateriaal van de wervelkolom, chiropractisch, neurologische en orthopedische testen en wordt er goed gekeken naar de levensstijl van de patient.

Lumbago, pijn in de onderrug

Eerste hulp bij lumbago

Ga bij acute lumbago / lage rugpijn op bed liggen om de rug te ontspannen. Op het onderste gedeelte van de rug legt u, niet langer dan 20 minuten, een koud kompres. Een koud kompres kan een doek gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes zijn. Dit doet u verschillende malen met tussenpozen van minimaal 2 uur. Sta af en toe op om wat beweging te krijgen zodat de rug niet verstijft.

Vermijd bij lumbago lichamelijke inspanning zoals tillen, draaien, het beoefenen van sport en het verrichten van huishoudelijke klusjes. Vermijd bij lumbago ook zitten zoveel mogelijk! Ook al is het maar enkele minuten. Zitten verhoogt de druk op de lage rug en kan zelfs complicaties tot gevolg hebben.

Heeft u last van lumbago?

Wilt u meer informatie over lumbago of wilt u gebruik maken van ons inloopspreekuur met gratis rug- en nekanalyse? Neem dan gerust eens contact met ons op. We helpen u graag de pijn van lumbago te verminderen.


Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak