Chiropractor en artrose

Ouderen vormen vandaag de dag een steeds groter deel van de bevolking. De goede leefkwaliteit zorgt ervoor dat ze zich tot op hoge leeftijd fit en gezond kunnen voelen. Hobby's, sport en andere activiteiten maken een groot deel uit van hun leven. Op deze wijze is het gemakkelijker om geestelijk en lichamelijk zo lang mogelijk fit te blijven. Toch zal het lichaam, dat ouder wordt, hierbij steeds meer een beperkende factor zijn.

Artrose is een veelvoorkomende kwaal waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten (langzaam) achteruit gaat en op den duur zelfs helemaal kan verdwijnen. De aandoening komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Van alle reumatische aandoeningen komt artrose het meeste voor. Gewrichten zijn omgeven door een beschermende laag, een soort kussen dat functioneert als schokdemper. Dit noemt men het kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botuiteinden soepel over elkaar bewegen. Artrose zorgt ervoor dat het kraakbeen langzaam afgebroken wordt. Het onderliggende bot kan, als oorzaak hiervan, beschadigd worden en pijn veroorzaken. De spieren en pezen zijn door dit proces ook extra belast.

Artrose - slijtage en gewrichtspijnen kunnen voorkomen in:

Oorzaak van Artrose

Botontkalking (osteoporose) en slijtage (artrose) zijn natuurlijke processen bij het ouder worden. Omdat door deze verouderingsprocessen de gewrichten en wervels niet optimaal functioneren, kan bij veel mensen zenuwirritatie ontstaan, met pijn als gevolg. In Nederland krijgt een groot deel van de bevolking te maken met artrose. Toch mag je niet stellen dat artrose alleen maar bij oude mensen voorkomt. Ook jongeren kunnen te maken krijgen met artrose. Mogelijke oorzaken kunnen zijn overgewicht of zwaar lichamelijk werk.

Symptomen van Osteoporose & Artrose

Stijfheid en ook vaak pijn zijn de bekendste symptomen. Vaak horen wij onze patiënten zeggen dat ze het moeilijk vinden om na het slapen weer op gang te komen. Ook na lang zitten (bv. in de auto) is dit een bekend verschijnsel.

Osteoporose 
Osteoporose of botontkalking is een natuurlijk verschijnsel dat ingezakte wervels in de rug kan veroorzaken (zie tekening). In tegenstelling tot wat velen denken, veroorzaakt dit zelden klachten. Alleen in extreme gevallen kunnen de ingezakte wervels pijn veroorzaken.

Artrose
Een veelvoorkomende vorm van artrose bij ouderen is artrose in de heup. Een andere vorm van artrose is die van de nek-, borst-, en lendenwervels. Als gevolg van deze slijtageprocessen kunnen er verschillende klachten ontstaan zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de borst, rugpijn en ischias.

Artrose behandelen?

Bekijk artrose behandeling pagina voor meer info!


Artrose behandelenChiropractie

Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.


Het eerste bezoek

Intake

invullen medische vragenlijst

 

gesprek met chiropractor

Onderzoek

chiropractische testen

 

neurologische testen

 

orthopedische testen

iDXA Total Bodyscan

op indicatie

Diagnose

door chiropractor

Behandelplan

opgesteld door de chiropractor

Behandeling

vrijwel altijd bij het eerste bezoek

De chiropractische behandeling

Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. De chiropractor kan de pijn, veroorzaakt door artrose, verlichten. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. De chiropractor zal door middel van een behandeling afwijkingen in de wervelkolom proberen te corrigeren. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid.

Zie ook artrose behandelen.

 

De meest gestelde vragen over artrose

Kom ik ooit van artrose af?
Nee, aan de artrose zelf kan niemand iets doen. Chiropractoren kunnen wel de pijn verlichten en ervoor zorgen dat de bewegingsvrijheid wordt hersteld door de wervelkolom soepel te houden.

Is het mogelijk dat ik door vochtig weer, meer pijn krijg?
Ja, luchtdrukverandering heeft invloed op de gewrichten. Het gezegde “Ik kan aan mijn gewrichten voelen dat het gaat regenen” klopt dus.

Waarom noemt men een chiropractor ook wel een “kraker”?
Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor druk op het gewricht. Bij deze correctie hoort de patiënt wel eens een “krakend geluid”. Deze krak is het gevolg van een luchtbelvorming in het gewricht, die door de druk die op het gewricht gebracht wordt, vrijkomt en dus het geluid veroorzaakt. Het heeft niets te maken met botten die over elkaar schuren of banden die breken.

Waarom moet ik terugkomen als ik me goed voel?
U kunt ook de vraag stellen: “Waarom moet ik regelmatig naar de tandarts voor controle, ook als ik geen kiespijn heb?”. Door het controleren en optimaliseren van de wervelkolom, voelt u zich een stuk soepeler en fitter en kunt u klachten voorkomen.

Voorkom en verlicht pijn in o.a. de nek en de rug 

 • Sta ontspannen rechtop waarbij het gewicht gelijk over beide voeten verdeeld is.
 • Besteed veel aandacht aan een goede houding. Een doorgezakte of doorgebogen houding veroorzaakt namelijk grote spanning op de hele rug.
 • Buig goed door de knieën bij het optillen van een zwaar voorwerp. Houd het voorwerp dicht bij het lichaam en verdeel het gewicht evenredig over beide zijden.
 • Let op de lijn. Overgewicht is een extra last om voortdurend mee te sjouwen.
 • Slaap op een goed matras.
 • Slaap nooit op de buik maar ga op de rug of zij liggen.
 • Slaap niet op een dik kussen. Gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
 • Gebruik thuis, in de auto en op de werkplek stoelen die voldoende steun aan de onderrug geven.
 • Vermijd onafgebroken zitten en sla daarbij de benen niet over elkaar.
 • Wissel langdurig autorijden af met rustpauzes om te ontspannen en een andere houding aan te nemen.
 • Draag goed zittende schoenen die voldoende steun geven.
 • Blijf energiek en gezond. Gezondheid is te waarborgen door takken van sport te beoefenen die de rug niet
  te veel belasten, zoals zwemmen en wandelen.
 • Verantwoorde sportbeoefening begint altijd met een goede warming-up en eindigt met een cooling-down.

Tot slot

Behalve het geven van adviezen over voeding en beweging, kan de chiropractor ook het natuurlijke verouderingsproces vertragen. Het betekent niet dat u met uw klachten moet leren leven en dat u geen actief leven kunt leiden. Consulteer daarom regelmatig een chiropractor, omdat chiropractisch onderzoek en de daarop gebaseerde behandeling meehelpt de rug en nek in een goede conditie te houden en pijn te voorkomen.

Lees meer over artrose behandeling

arthrose - atrose - artrose handen - coxartrose - artritis - wat is artrose - atrose duim - reumatoïde artritis - poly artrose - arthritis - artritus -  glucosamine - osteoarthritis - nekartrose - rheumatoid arthritis - osteoporosis - polyartrose - facetartrose - artrose - artritis - arthrosis - polyarthritis - artritis symptomen - artritis 


Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak