Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom is een veel voorkomend medisch probleem dat gepaard gaat met pijn, tintelingen en krachtsverlies in de handen. Hoewel het carpaal tunnel syndroom vaak wordt geassocieerd met computergebruik en andere vormen van repetitive beweging, kan het ook worden veroorzaakt door een aantal andere factoren. Gelukkig is chiropractie een effectieve manier om het carpaal tunnel syndroom aan te pakken, en kan het helpen om symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Het carpaal tunnel syndroom is een bekende vorm van RSI die ontstaat door het langdurig gebruik van de pols en handen bij activiteiten zoals typen, schilderen en het gebruik van gereedschap. Andere vormen van RSI zijn onder meer de golfarm, die ontstaat door herhaalde bewegingen van de onderarm en pols tijdens het golfen, de muisarm, die ontstaat door het langdurig gebruik van een computermuis, en de tennisarm, die ontstaat door herhaalde bewegingen tijdens het tennissen. Bij Chiropractie Van Beest bieden wij effectieve behandelingen voor al deze vormen van RSI om uw symptomen te verminderen en uw mobiliteit te verbeteren.

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Het carpaal tunnel syndroom is een aandoening waarbij de nervus medianus, een belangrijke zenuw die verantwoordelijk is voor de beweging en gevoel in de hand, wordt bekneld in de carpale tunnel. De carpale tunnel is een klein gebied in de hand dat wordt gevormd door botten en pezen en is verantwoordelijk voor het begeleiden van de nervus medianus naar de vingers. Wanneer deze zenuw wordt bekneld, kan dit leiden tot pijn, tintelingen, krachtsverlies en andere symptomen in de hand, ookwel het carpaal tunnel syndroom.

Symptomen van het carpaal tunnel syndroom

De meest voorkomende symptomen van het carpaal tunnel syndroom zijn pijn, tintelingen en krachtsverlies in de handen. Deze symptomen kunnen worden erger gemaakt door activiteiten die betrekking hebben op repetitieve bewegingen zoals typen of werken met een gereedschap. Patiënten klagen vaak over pijn die door het carpaal tunnel syndroom uitstraalt naar de arm, schouder of nek. Ook kan er bij het carpaal tunnel syndroom een gevoelloosheid of krachtverlies optreden in de handen, vingers of duimen.

Oorzaak van het carpaal tunnel syndroom

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van het carpaal tunnel syndroom, waaronder:

  • Repetitive bewegingen, zoals veelvuldig typen of werken met gereedschap
  • Overgewicht
  • Zwangerschap, waardoor er druk wordt uitgeoefend op de nervus medianus
  • Artritis
  • Ernstige gewrichtsproblemen
  • Bot- of peesontstekingen

Hoe is het carpaal tunnel syndroom vast te stellen?

De diagnose van het carpaal tunnel syndroom wordt vaak gesteld door de chiropractor na een echografie, een fysiek onderzoek en een aantal chiropractische, neurologische en orthopedische testen.

Hoe is het carpaal tunnel syndroom te behandelen?

Chiropractie kan een effectieve behandeling zijn voor het carpaal tunnel syndroom. Chiropractoren kunnen gerichte manipulaties uitvoeren op de carpale tunnel, pols en schouder gewrichten om de beweeglijkheid te verhogen en de druk op de nervus medianus te verminderen. Verder zetten wij shockwave behandelingen in die zeer effectief tegen  carpaal tunnelsyndroom kunnen helpen. Daarnaast kunnen zij oefeningen en stretches aanbevelen om de spieren en gewrichten in de handen en polsen te versterken en de beweeglijkheid te verhogen. De behandelingsduur en frequentie van het carpaal tunnel syndroom zijn afhankelijk van de ernst van de klachten en de individuele situatie van de patiënt.

Bekijk ook de pagina: research carpaal tunnelsyndroom

Last van het carpaal tunnel syndroom? 

Heeft u last van symptomen van het carpaal tunnel syndroom? Aarzel niet en neem direct contact op met onze deskundige chiropractor om uw pijn te verminderen en uw herstel te bevorderen. Onze chiropractor zal u helpen bij het stellen van een nauwkeurige diagnose en het opstellen van een persoonlijk behandelplan om uw klachten te verlichten. Wacht niet langer en maak vandaag nog een afspraak om de eerste stap te zetten naar herstel van uw carpaal tunnel syndroom.

Contact