Nekpijn en chiropractie 

Nekpijn is een veel voorkomende klacht en soms kan men er een tijd mee rondlopen zonder de oorzaak te kennen. Functioneren in het dagelijkse leven kan moeilijk zijn en vaak is pijn en ongemak de oorzaak van een tekort aan nachtrust.

Klachten die kunnen voortkomen uit nekpijn zijn:

Functie van de halswervels

Nekpijn anatomieDe halswervels zijn de bovenste wervels van de wervelkolom. Ze zijn uitermate flexibel. Tussen twee opeenvolgende wervels ligt een tussenwervelschijf. Deze maakt de wervels flexibel ten opzichte van elkaar en dient ook als schokbreker. Ook de structuur van de wervels is bepalend voor deze beweeglijkheid. Zo kan het hoofd naar voren, naar achteren en zijwaarts buigen. Dat het hoofd kan buigen, is te danken aan de talrijke banden en spieren rondom de halswervels die de nek stabiel en beweeglijk maken. De halswervels vormen gezamenlijk aan beide zijkanten openingen waaruit zenuwwortels komen. Die zenuwwortels ontstaan in het ruggenmerg, dat rechtstreeks met de hersenen verbonden is. Deze zenuwen ofwel “communicatielijnen in het lichaam” geven impulsen door aan weefsels, spieren en organen. Een blessure in de halswervels kan de doorvoer van deze impulsen naar de hersenen en omgekeerd belemmeren. In het slechtste geval kan de gehele werking van de wervelkolom en de zenuwen verstoord worden. 

Oorzaken 

De oorzaak van pijn in de nek, schouder en arm is vaak een geïrriteerde zenuw. Deze zenuw loopt door de halswervels, over de schouder naar de arm. We maken een onderscheid tussen geleidelijke en plotselinge oorzaken:

Geleidelijk

 • Verkeerde lichaamshouding bv. door uren achter elkaar in dezelfde houding achter een computer zitten.
 • Psychische en fysieke spanningen waardoor de spieren verkrampen en er veel druk op
  de wervels en nekzenuwen uitgeoefend wordt. 
 • Artrose of slijtage van de wervels waarbij deze verkalken en de tussenwervelschijven versmallen.

Plotseling

 • Het forceren van de wervelkolom door een plotselinge, krachtige ruk aan de nek, zwaar tillen, een val, een slechte (slaap)houding of door een draaiende of trekkende beweging van de arm.
 • Auto-ongeval waardoor het “whiplasheffect” optreedt.

Symptomen

De pijn begint meestal met een stijf gevoel aan één zijde van de nek. De intensiteit van de pijn verloopt in een golfbeweging die afhankelijk is van de ernst van het probleem. Die golfbeweging zal op den duur overgaan in een constante pijn die naar de schouder en arm kan uitstralen. Pijn in de nek, schouder en arm is vergelijkbaar met kiespijn en kan gepaard gaan met scherpe pijnscheuten. De arm en vingers kunnen tintelen en verdoofd aanvoelen alsof deze “slapen”. Al naargelang de klacht verergert, zullen de arm en vingers kracht verliezen. Hierdoor wordt het moeilijk om dagelijkse handelingen uit te voeren. 

Bursitis
Schouderbursitis ontstaat meestal door een overbelasting van het schoudergewricht. Door deze overbelasting komt de “bursa” (het vloeistofzakje met het smeersel van het gewricht) onder zware druk te staan. Hierdoor raakt deze geïrriteerd en kan ontsteken. Dit veroorzaakt veel pijn aan de schouder en beperkt daardoor de bewegingsvrijheid van het schoudergewricht.

Frozen shoulder
Zoals de naam aanduidt, is dit een aandoening waarbij de bewegingsvrijheid van de schouder sterk beperkt is. De patiënt heeft bv. veel moeite met het aantrekken van een jas. Een frozen shoulder ontstaat door langdurige overbelasting van het schoudergewricht. Hierdoor wordt het gewricht geïrriteerd. Als reactie hierop verkrampen de spiergroepen rondom de schouder en wordt de beweging ervan beperkt. Als de verkramping van de spieren te lang aanhoudt, kunnen de spiergroepen verkorten waardoor een normale beweging van de schouder niet meer mogelijk is. Lees hier meer over frozen shoulder

Chiropractie

Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.

Het eerste bezoek

Intake

invullen medische vragenlijst

 

gesprek met chiropractor

Onderzoek

chiropractische testen

 

neurologische testen

 

orthopedische testen

iDXA Total Bodyscan

op indicatie

Diagnose

door chiropractor

Behandelplan

opgesteld door de chiropractor

Behandeling

vrijwel altijd bij het eerste bezoek

 

Nekpijn behandelen / De chiropractische behandeling

Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische behandeling is pijn in de nek, schouder en arm meestal uitstekend te verhelpen. Met corrigerende behandelingen kan een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. De chiropractor kan nekoefeningen adviseren om de bewegingsvrijheid te optimaliseren en te ondersteunen.

Bij bursitis is meestal een acute aandoening de oorzaak. Hier wordt vaak een koud kompres gebruikt op het schouder-gewricht om het ontstekingsproces tegen te gaan. Door chiropractische correcties wordt de functionaliteit van het gewricht hersteld.

Bij de behandeling van een frozen shoulder behandelt de chiropractor de specifieke spiergroepen van de schouder. Als ondersteuning kunnen rekoefeningen geadviseerd worden om de spiergroepen weer lang te maken en de bewegingsvrijheid te herstellen. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid.

Voorkom pijn

 • Slaap nooit op de buik. De nekspieren en halswervels komen dan onder grote druk te staan.
 • Slaap niet op een dik kussen. Gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
 • Sta en zit niet doorgezakt. Dit vergroot de spanning op de nek en schouders.
 • Kijk nooit liggend televisie. Ook lezen in een liggende houding is af te raden.
 • Pauzeer regelmatig en verander van lichaamshouding.
 • Draag geen zware schoudertas. Verdeel het gewicht liever over beide armen.

Verlicht pijn

 • Vermijd stress.
 • Doe dagelijks oefeningen voor de nek om de beweeglijkheid te optimaliseren.
 • Leg bij acute pijn een koud kompres op de nek. Dit doet u verschillende malen (niet langer dan 10 minuten) met tussenpozen van minimaal 2 uur.
Tot slot

Wacht niet te lang en laat de oorzaak door een chiropractor onderzoeken.  Eventueel kunt u gebruik maken van het gratis inloopspreekuur op vrijdag van 16.00 – 16.30 uur zonder afspraak en alle andere dagen op afspraak.

Maak kennis met chiropractie

Gratis inloopspreekuur