Oefeningen om rugklachten te voorkomen

Als u al een patiënt bent van het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek, krijgt u tijdens het behandelplan een aangepast oefenprogramma van uw chiropractor. De oefeningen zijn specifiek op uw klachten afgestemd. Onderschat uw eigen inbreng niet. Het is essentieel dat u de adviezen van de chiropractor opvolgt en de aangeraden oefeningen regelmatig uitvoert. Zeker als u geen pijn meer heeft. Juist dán kunnen deze oefeningen grote voordelen voor de patiënt opbrengen en klachten voorkomen. 

Bijgaande oefeningen zijn van algemene aard maar kunnen tijdens een reis of acute pijnaanval toch verlichting brengen. Als u pijn blijft behouden, is het aan te raden een chiropractor te bezoeken. Onderstaande oefeningen, om de spieren te versterken en soepel te houden, kunt u 's ochtends doen na het opstaan of 's avonds voor het slapen gaan. Maar ook als u langdurig gezeten heeft (tijdens reizen of werken) of als u belastende werkzaamheden heeft gedaan. Bovendien verlichten deze oefeningen de pijn als u last heeft van uw rug.

Rugoefening 1

U ligt op uw rug. U brengt langzaam een been naar uw borst, terwijl het andere been op de vloer gestrekt blijft. Niet hard doortrekken! Vervolgens ontspant u dat been en brengt u het andere been naar uw borst. Tot slot brengt u beide benen tegelijkertijd naar uw borst. Indien u pijn voelt aan uw heiligbeen, stopt u onmiddellijk met deze oefening.

Rugoefening 2

U zit op uw knieën met uw handen plat op de grond. Uw armen zet u op schouderbreedte en uw knieën op heupbreedte van elkaar. Maak nu uw rug afwisselend hol en bol. Breng bij het hol maken van uw rug het hoofd niet te ver naar achteren. 

Let op bij rugklachten:

  • Doe deze oefeningen regelmatig, dan heeft u er meer profijt van.
  • Verricht de oefeningen langzaam en rustig, eventueel met achtergrondmuziek.
  • Forceer nooit; als u pijn voelt, stop dan en raadpleeg uw chiropractor.
  • Deze oefeningen zijn algemeen, als u patiënt bent, krijgt u een persoonlijk oefenprogramma.

Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak