Chiropractie en kinderen

Onderzoek bij schoolkinderen heeft aangetoond dat meer dan 76% van hen in bepaalde mate afwijkingen aan de wervelkolom vertoont. Rug-, nek-, en gewrichtsproblemen komen dus voor op alle leeftijden.

Oorzaken

Bij een kind kunnen door een reeks van factoren afwijkingen aan de wervelkolom ontstaan. Die afwijkingen veroorzaken op hun beurt weer nieuwe stoornissen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Valpartijen. Kinderen zijn onstuimig waardoor ze regelmatig vallen. Dit vallen kan de ontwikkeling van de wervelkolom verstoren en tot chronische klachten leiden.
  • Als het kind het ene been meer gebruikt dan het andere, kan dit onder meer een gekanteld bekken of een korter been tot gevolg hebben.
  • Zware schooltassen.
  • Sportbeoefening. Door snelle en abrupte bewegingen kan de wervelkolom beschadigen.
  • Verkeerde lichaamshouding, bv. hangen in de schoolbanken.
  • Erfelijke factoren.
  • Stress en spanning.

Symptomen

  • Hoofdpijn
  • Rugklachten en pijn in de benen, knieën
  • Groeipijn
  • Scoliose
  • Geïrriteerdheid

Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse scheefstand van de wervelkolom. De oorzaak hiervan kan een beenlengteverschil zijn. Als het linkerbeen bijvoorbeeld korter is dan het rechterbeen, dan staat het bekken scheef. Hierdoor is het bekken aan de linkerkant lager waardoor de wervelkolom naar links neigt. Om dit te compenseren trekt de wervelkolom zich tussen de schouderbladen terug naar rechts en ontstaat er een soort S-bocht. Dit noemt men dan een scoliose (zie tekening).

Scoliose bij kinderen

Scoliose komt zowel bij kinderen als bij volwassenen veel voor. Meestal ontstaat deze klacht in de kinderjaren. De leeftijd waarop een scoliose ontstaat, is vaak tussen het negende en dertiende levensjaar, dit is ook één van de groeifases van kinderen. Een scoliose kan lage rug- en nekklachten veroorzaken en ook pijn tussen de schouderbladen. Soms gaat dit ook gepaard met groeipijnen.

Chiropractie

Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.

Het eerste bezoek

Intake

invullen medische kindervragenlijst

 

gesprek met chiropractor

Onderzoek

chiropractische testen

 

neurologische testen

 

orthopedische testen

Diagnose

door chiropractor

Behandelplan

opgesteld door de chiropractor

Behandeling

vrijwel altijd bij het eerste bezoek

 

De chiropractische behandeling

Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom, het zenuwstelsel en het bekken van het kind om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. Ook geeft de chiropractor advies over de juiste lichaamshouding en kan hij oefeningen voorschrijven die de wervelkolom van het kind gezond houden. Bij een scoliose is het mogelijk dat de chiropractor een hakverhoging nodig vindt. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor uw kind adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt het kind optimale bewegingsvrijheid.

De meest gestelde vragen

Zijn chiropractische behandelingen veilig?
Ja, absoluut. Kinderen worden behandeld door middel van aangepaste behandeltechnieken die zeer zacht zijn.

Waarom moet mijn kind terugkomen ook als het zich goed voelt?
U kunt ook de vraag stellen:“Waarom moet uw kind regelmatig naar de tandarts voor controle, ook als het geen kiespijn heeft?” Door het controleren en optimaliseren van de wervelkolom ontwikkelt deze zich tijdens de groei optimaal. Het kind voelt zich een stuk soepeler en fitter. Zo kunnen klachten voorkomen worden.

Voorkom klachten bij kinderen

  • Omdat het kind nog jong is, kan een eventuele verkeerde houding gecorrigeerd worden. Het is daarom belangrijk dat het kind zich bewust wordt van het belang van een goede lichaamshouding. Een goede lichaamshouding is een voorwaarde om tot een gezonde, evenwichtige volwassene te kunnen opgroeien.
  • Gebruik een rugzak in plaats van een schooltas. Op deze manier is het gewicht beter verdeeld. Neem alleen mee wat strikt noodzakelijk is.

Herken klachten bij kinderen

Hieronder staan zeven eenvoudige manieren beschreven om vroegtijdig rug- of wervelkolomproblemen te herkennen.

  • Beide schouders hebben niet dezelfde hoogte als het kind rechtop staat.
  • De zoom van de rok van een meisje hangt scheef. Bij een jongen lijkt het alsof één broekspijp korter is dan de andere.
  • De spieren aan de ene kant van de wervelkolom trekken meer samen dan aan de andere kant. Dit is te zien als het kind met een blote rug vanuit een rechte stahouding vooroverbuigt. De armen hangen daarbij ontspannen langs het lichaam.
  • De ene schoen is aan één kant sneller afgesleten dan aan de andere kant.
  • Het hoofd van het kind helt veelvuldig over naar één kant. Normaal gezien moet het hoofd recht op het lichaam staan.
  • Als het kind de armen evenwijdig langs het lichaam houdt, hebben de vingertoppen van beide handen niet dezelfde reikwijdte.
  •  De heupen van het kind bevinden zich niet op gelijke hoogte. Dit is te voelen door de handen op de heupen te leggen.

Tot slot

Laat de wervelkolom van uw kind regelmatig controleren. Eventuele afwijkingen kunnen tijdig gecorrigeerd worden en klachten op latere leeftijd voorkomen. U neemt uw kind immers regelmatig mee naar de tandarts voor preventieve zorg, dus waarom niet naar de chiropractor.


Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak