Rugpijn / Ischias, steken, spierpijn in de rug - chiropractie en lage rugpijn

Rugpijn is een verzamelnaam voor allerlei klachten zoals o.a.: spit, steken, kou op de rug, hernia, artritis (gewrichtsontsteking), artrose in de rug, lumbago en ischias. Rugpijn is vaak een lange en pijnlijke geschiedenis. Met pijn in de rug kan niemand goed functioneren. Het is daarom één van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en één van de meest voorkomende redenen om een arts te bezoeken.

Snel navigeren naar:

 

Bekijk de video over: chiropractie behandeling van rugpijn

Tekst gaat onder de video verder

Ga naar behandelingen filmpjes voor meer informatie over rugpijn / ischias

Ischias

Uitstralende pijn vanuit de rug naar been of bil, of beide benen en billen.

Oorzaken rugpijn/ischias

 • Blessures door bv. een ongeval
 • Langdurig zitten in een verkeerde houding (bv. tijdens autoritten)
 • Fout tillen en bukken
 • Gebruik van een slecht matras
 • Slechte houding bij zitten, staan of lopen


Andere oorzaken zijn o.a.:

 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Zwangerschap
 • Stress
 • Verzwakking van de spieren
 • Overgewicht
 • Aangeboren afwijkingen of erfelijke factoren


Zowel de stand als de souplesse van de wervelkolom heeft een grote invloed op het lage gedeelte van de rug. Dus als één of meerdere wervels niet naar behoren functioneren, ontstaat er een enorme spanning op dit gedeelte van de rug. Het gevolg is dat de hier gelegen spieren en zenuwen sneller geïrriteerd kunnen raken.

Symptomen rugpijn

Rugpijn kan zich op verschillende manieren uiten.

 • Soms is de pijn heel nauwkeurig aan te duiden zoals bij pijnscheuten in de rug of steken.
 • Het kan ook zijn dat u last heeft van lage rugpijn.
 • In andere gevallen voelt rugpijn algemeen aan, zoals stijfheid of een “zwaar of vermoeid gevoel”.
 • Rugpijn kan tijdens of vlak na een inspanning optreden, maar ook pas enkele uren, weken of zelfs maanden later.
 • Pijn is een waarschuwing van het menselijke lichaam dat er iets aan mankeert.

Rugpijn behandelen

Door chiropractische behandelingen is pijn in de onderrug en ischias meestal uitstekend te verhelpen. Met corrigerende behandelingen kan een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn.

Symptomen ischias

Ischias is een klacht die veel voorkomend is.

 • Het is een zenuwpijn die vooral voelbaar is in de bil en het been. Het is zelfs mogelijk dat de ischiaspijn zich in beide billen en benen manifesteert. De ischiaszenuw is de grootste zenuw van het lichaam.
 • Als deze ischiaszenuw geïrriteerd is, kan de pijn te voelen zijn in een groot gedeelte van het lichaam. Patiënten beschrijven de pijn aanvankelijk vaak als een doffe ischiaspijn.
 • Als het langer duurt dan wordt de pijn vaak als brandend ervaren.


Na de chiropractische behandeling van de ischiaszenuw zal de chiropractor vaak ischias-oefeningen aanraden. Deze ischiasoefeningen dient de patiënt met enige regelmaat uit te voeren zodat het genezingsproces van de geïrriteerde ischiaszenuw bevorderd wordt.

Ischias behandelen

Als de ischiaszenuw geïrriteerd is, kan dit tot een ontsteking ervan leiden. De ischiaszenuw loopt vanuit de wervelkolom in de lage rug, via de bil en het been naar de voet. Een doffe pijn onder in de rug kan een signaal zijn voor het beginstadium van ischias.

Bij sommige bewegingen kan die pijn scherp en stekend zijn. Als de aandoening verergert, breidt de pijn vaak uit naar de bilspier aan één zijde en soms naar beide zijden. Als ischias zich nog verder ontwikkelt, kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs naar het onderbeen uitstralen. De pijn is dan vaak voelbaar aan de achterkant van het been, maar kan ook aan de zijkant van het been optreden.

Anatomie van de rug

ischias zenuw, wervel, tussenwervelschijf

Enige kennis van de anatomie van de rug geeft een beter inzicht in het ontstaan van ischias. Het onderste gedeelte van de wervelkolom bestaat uit vijf lendenwervels die door het heiligbeen met de heupbeenderen verbonden worden (zie tekening). Spieren, pezen en banden zorgen voor stabiliteit en maken de lage rug soepel en beweeglijk.

Ook de tussenwervelschijven (die zich tussen de lendenwervels bevinden) bevorderen de beweeglijkheid van de wervels. Een lendenwervel vormt samen met de wervel daaronder aan beide zijden een opening. Hieruit komen zenuwen vanuit het ruggenmerg. Deze zenuwen komen bij elkaar en vormen samen de ischiaszenuw. Dit is de grootste zenuw van het menselijke lichaam.

Oorzaken ischias

ischias zenuw, wervel, tussenwervelschijf, heiligbeen

Ischias kan veroorzaakt worden door overbelasting van de onderrug, afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven, artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken. Andere oorzaken zijn o.a. bovenmatige inspanning, overgewicht en een slechte conditie of houding.

Chiropractie
Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen. 

Het eerste bezoek

Intake

invullen medische vragenlijst

 

gesprek met chiropractor

Onderzoek

chiropractische testen

 

neurologische testen

 

orthopedische testen

iDXA Total Bodyscan

op indicatie

Diagnose

door chiropractor

Behandelplan

opgesteld door de chiropractor

Behandeling

vrijwel altijd bij het eerste bezoek

 

De chiropractische behandeling

Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische behandelingen is pijn in de onderrug en ischias meestal uitstekend te verhelpen. Met corrigerende behandelingen kan een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden.

Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn.

Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid.

De meest gestelde vraag: Waarom noemt men een chiropractor ook wel een “kraker”?

Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor druk op het gewricht. Bij deze correctie hoort de patiënt wel eens een “krakend geluid”. Deze krak is het gevolg van een luchtbelvorming in het gewricht, die door de druk die op het gewricht gebracht wordt, vrijkomt en dus het geluid veroorzaakt. Het heeft niets te maken met botten die over elkaar schuren of banden die breken.

Voorkom rugpijn, ischias en rugklachten

 • Sta ontspannen rechtop en verdeel het gewicht gelijk over beide voeten. Een doorgezakte of doorgebogen houding veroorzaakt grote spanning op de hele rug.
 • Buig goed door de knieën bij het optillen van een zwaar voorwerp. Houd het voorwerp dicht bij het lichaam en verdeel het gewicht evenredig over beide zijden. Draai niet terwijl u tilt. Vraag gerust een ander om een handje te helpen.
 • Let op uw gewicht.
 • Slaap op een goed matras.
 • Slaap nooit op de buik maar ga op de rug of zij liggen. Gebruik bij voorkeur een orthopedisch nekkussen.
 • Gebruik thuis, in de auto en op de werkplek stoelen die voldoende steun aan de onderrug geven.
 • Vermijd onafgebroken zitten. Sla de benen niet over elkaar.
 • Wissel langdurig autorijden af met rustpauzes om de benen te ontspannen en neem regelmatig een andere houding aan.
 • Draag goed zittende schoenen die voldoende steun geven.
 • Blijf actief en gezond. Gezondheid is te waarborgen door takken van sport te beoefenen die de rug niet te veel belasten, zoals zwemmen en wandelen.
 • Verantwoorde sportbeoefening begint altijd met een goede warming-up en eindigt met een cooling-down.

Verlicht uw rugpijn en ischias

 • Ga bij acute pijn op bed liggen om de rug te ontspannen. Op het onderste gedeelte van de rug legt u, niet langer dan 20 minuten, een koud kompres. Een koud kompres is een doek gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes. Dit doet u verschillende malen met tussenpozen van minimaal 2 uur.  Sta af en toe op om wat beweging te krijgen zodat de rug niet verstijft.
 • Vermijd lichamelijke inspanning zoals tillen, draaien, het beoefenen van sport en het verrichten van huishoudelijke klusjes.
 • Vermijd zitten zoveel mogelijk! Ook al is het maar enkele minuten. Zitten verhoogt de
  druk op de lage rug en kan zelfs complicaties tot gevolg hebben.

Tot slot

Consulteer regelmatig een chiropractor. Chiropractisch onderzoek en de daarop gebaseerde behandeling helpt mee uw rug in een goede conditie te houden en pijn te voorkomen.


Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak