Verschil met manueel & osteopathie

  • Manuele therapie is ontstaan uit chiropractie en osteopathie.
  • Chiropractie is een 5-jarige voltijd universitaire opleiding terwijl zowel manuele therapie als osteopathie deeltijdopleidingen zijn (60 dagen verdeeld over 3 jaar).
  • Chiropractie richt zich op het zenuwstelsel en het bewegingspapparaat, manuele therapie richt zich op het bewegingsapparaat en de osteopathie richt zich meer op organen en het hersenvocht.
  • In de chiropractie zijn veel verschillende technieken om de bewegingsvrijheid te verbeteren, technieken die in de manuele therapie en osteopathie niet bekend zijn.
Verschillen tussen chiropractie, manuele therapie en osteopathie

Vaak wordt de vraag gesteld wat het verschil is tussen chiropractie, manuele therapie en osteopathie in Nederland. Dit is een goede, maar ook best een lastige vraag om te beantwoorden. Enerzijds  zijn er namelijk best veel overeenkomsten tussen de drie professies. Alle drie de beroepen houden zich bezig met de wervelkolom. Daarbij wordt er een diagnose en een behandelplan gemaakt. Ook zijn er overeenkomsten in het uitvoeren van de manipulaties of mobiliserende technieken. Anderzijds  zijn er ook wezenlijke verschillen tussen deze drie beroepen. We zetten wat dingen voor u op een rij;

De oorsprong van de verschillende beroepen

Ruim een eeuw geleden zijn zowel chiropractie als osteopathie onstaan. Bij beiden werd ervan uitgegaan dat wanneer gewrichten niet goed bewegen dit tot problemen en pijn kan leiden. Even ter vergelijking, dit was rond de tijd dat de telefoon werd uitgevonden en zelfs de ontdekking van de antibiotica duurde nog 30 jaar. De medische inzichten, zowel regulier als alternatief, stonden dus nog in de kinderschoenen. Beide professies hebben zich sindsdien enorm ontwikkeld op academisch gebied, behandelmethodes en wetenschappelijke onderbouwing. Ondertussen zijn er wereldwijd veel landen waar chiropractie wordt erkend en gereguleerd, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen, Denemarken, Engeland en Zwitserland. Toch zijn zowel chiropractie als ostheopathie  in Nederland niet erkend en vallen beide onder de noemer "alternatieve geneeswijze". Manuele therapie daarentegen is jaren later ontwikkeld en gebaseerd op technieken uit de chiropractie en osteopathie. Wat veel mensen niet weten, is dat manuele therapie evenals chiropractie en osteopathie niet onder de wet BIG valt en strikt genomen dus ook een "alternatieve therapie" is.  Manuele therapie wordt wel vaak gedoogd omdat het als een specialisatie van de fysiotherapie wordt gezien.

Opleiding

Een manueel therapeut is van origine een fysiotherapeut die zich daarna middels een deeltijd opleiding specialiseert in de manuele technieken. In de opleiding van 3 jaar zijn er 60 contactdagen verdeeld over 3 jaar. Ook voor de osteopathie geldt dat er een deeltijdopleiding wordt gevolgd, verdeeld over een aantal jaren. Soms krijgt de consument hierdoor een vertekend beeld omdat er gezegd wordt dat de opleiding 3 jaar duurt terwijl dit in werkelijkheid maar 60 dagen is. Dit is een wezenlijk verschil met chiropractie. Een chiropractor volgt 5 jaar een fulltime universitaire opleiding, gevolgd door een GEP-jaar (soort stage) waarbij hij/zij door een ervaren chiropractor wordt begeleid. Hierdoor is de chiropractor uitgebreid opgeleid om een diagnose te stellen, een goed behandelplan te maken en is tevens getraind in het bepalen wanneer het beter is dat de patiënt contact opneemt met de huisarts of een specialist.

Verschillende technieken

De chiropractische benadering houdt in dat het lichaam als geheel wordt gezien. Dit betekent dat niet alleen maar op de locatie van de pijn wordt gefocust maar gezocht wordt naar de oorzaak van de pijn. Wel ligt de focus op het bewegingsapparaat (alle delen van het lichaam waardoor u kunt bewegen, zoals botten, spieren en gewrichten). en het zenuwstelsel. De behandeling zal zich richten op deze oorzaak. Hierdoor kan het hersel van het lichaam worden geoptimaliseerd. Een chiropractische behandeling kan bestaan uit manipulaties ("kraken"), mobilisaties, triggerpoint (drukpunt) therapie en andere spiertechnieken, oefeningen en  houdings-adviezen rondom uw gezondheid. Er zijn verschillende specifieke technieken die gebruikt kunnen worden om de beweeglijkheid van de gewrichten te bevorderen. Het is dus niet zo dat een chiropractor alleen maar manipuleert. maar de chiropractie heeft wel de meeste training in deze technieken gehad.

Krakende geluid

Feitelijk is het geluid dat bij een manipulatie te horen is, de lucht die zich wat verplaatst. Dit komt omdat er verschil in druk ontstaat tijdens de beweging. Het is dus gelukkig niet het bot dat "kraakt". Het is een gevolg van de snelle beweging die wordt uitgevoerd. Een mobilisatie is een beweging van het gewricht die rustiger maar veel vaker herhaald wordt. Hierdoor ontstaat dat drukverschil niet in het in het gewricht en is het "krakende geluid" niet te horen.

Manuele therapie en osteopathie

Binnen de manuele therapie bestaan verschillende stromingen. In een van deze stromingen worden wel manipulaties  uitgevoerd en in de andere stroming alleen mobiliserende technieken. Ook in de manuele therapie wordt het bewegingsapparaat behandeld maar ligt er minder nadruk op de mens als geheel. Osteopaten werken wel holistisch en behandelen vaker door middel van mobilisaties. Een groot verschil is dat zij zich vooral ook bezighouden met klachten die te maken hebben met de organen en het ritme van het hersenvocht. Zij trachten door middel van specifieke technieken de beweeglijkheid en de doorbloeding van organen te verbeteren en zo klachten te verhelpen. Zowel chiropractoren als manueel therapeuten richten zich hier niet op.


Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak