Botscan heup, pols, knie

De botscan (ook wel iDXA Total Bodyscan genoemd) moet niet verwisseld worden met een MRI scan. Een MRI scan wordt gemaakt om de weke delen van het lichaam te kunnen zien (bv. om een hernia te kunnen constateren). De botscan bij het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek wordt genomen om een beeld te krijgen van de conditie van de wervelkolom.

Dus waar zijn de afwijkingen in de wervelkolom die pijn veroorzaken. Niet alleen hierover krijgt uw chiropractor informatie, maar ook over de kwaliteit van de botten. Hoe sterk zijn de botten en is er aanleg voor osteoporose (botontkalking).

De iDXA botscan wordt als volgt gemaakt:

  • Er worden 2 opnames gemaakt van de gehele wervelkolom, één opname van de voorkant gezien, éen opname van de zijkant gezien.
  • Er wordt een totale opname van het lichaam gemaakt om de botkwaliteit van de patiënt te bepalen.
  • Er volgt een analyse van de lichaamssamenstelling van het vetpercentage en het spier-percentage.

Slijtage heup

Boven 60 jaar is de kans op slijtage van de heup vele malen groter. Slijtage van de heup wordt ook wel Cox Artrose genoemd. In dat geval is een botscan van de heup mogelijk. Bij het Chiropractisch Centrum wordt deze scan gratis toegevoegd bij mensen boven de 60 jaar. U betaalt hier niets extra's voor.

Botscan heup

Van patiënten boven de 60 jaar wordt er ook standaard een botscan van de heup gemaakt. De uitslag hiervan is een goede indicatie of de patiënt aanleg heeft voor botontkalking. Ook wordt er van patiënten een botscan heup gemaakt als de uitslag van de scan over de botkwaliteit niet optimaal is (hiervoor zijn bepaalde waardes aan te houden).

Botscan pols

Indien de patiënt dit wenst kan er van elke lichaamsdeel een iDXA scan gemaakt worden zoals een botscan van de pols. In veel gevallen zullen onze chiropractoren een echografie maken als er sprake is van polsklachten. Het Chiropractisch Centrum heeft alle diagnostische apparatuur in huis om op het moment van diagnose te kiezen voor de juiste apparatuur. Dit betekent dat er ook gekozen kan worden om echografie toe te passen op de de pols.

Botscan knie

Een botscan (iDXA scan) van de knie kan worden gebruikt om de botdichtheid van de knie te bepalen en om de degeneratieve veranderingen in de knie van patiënten met reumatoïde artritis te bepalen.  (Murphy E, Bresnihan B, FitzGerald O. Gevalideerde meting van periarticulaire botmineraaldichtheid bij het kniegewricht door dual energy x-ray absorptiometry: eenjarigen van de reumatische aandoeningen. 2001;60:8-13. )

Pijn aan de knie is echter vaak een afgeleide pijn vanuit de lumbale wervelkolom (lage rug).  Dit is waar de botscan waardevol wordt.  Doordat we dieper in de wervelkolom kunnen kijken, begrijpen wij beter of de oorzaak van de kniepijn uit de wervelkolom komt en niet alleen uit de knie. Mocht de botscan geen oorzaak voor de kniepijn aangeven, dan gebruiken wij, bij het Chiropractisch Centrum, een echografie om een duidelijker beeld van de knie te krijgen. Dit geeft ons vaak de beste informatie u te helpen bij het vinden van de oorzaak van uw kniepijn. Op basis van deze informatie kunnen wij uw klacht vervolgens effectief behandelen.

Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of een analyse van uw pijn.

Botscan sportblessures

Met het maken van een botscan bij een sportblessure kijken wij naar de lichaamssamestelling per lichaamsdeel. Dus wij kunnen zien hoe de ontwikkeling van de spieren is en waar er eventueel meer getraind moet worden.

Botscan na ongeval

Na een ongeval is het erg belangrijk om het skelet te controleren of er eventuele botbreuken zijn en of de wervelkolom nadelig is beïnvloed. De iDXA Total Bodyscan kan de opnames maken en de chiropractor kan een analyse maken van eventuele beschadigingen.


Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak