Chiropractie & kaak- (TMJ-syndroom)/aangezichtspijn

TMJ staat voor Temporo Mandibular Joint, ofwel het kaakgewricht. Ieder mens heeft twee TMJ’s (één voor elk oor) die de onderkaak met de schedel verbinden. Deze gewrichten maken het mogelijk voor de kaak om op en neer, van de ene naar de andere kant en van voor naar achter te bewegen. Ze zijn verantwoordelijk voor de mobiliteit die nodig is voor het bijten, kauwen en slikken van eten. En natuurlijk ook voor het praten en het maken van gezichtsuitdrukkingen. Het TMJ-gewricht is daardoor het meest gebruikte gewricht in het lichaam.

Oorzaken kaakproblemen

De oorzaak van kaakproblemen (TMJ-syndroom) is vaak het herhaaldelijk overbelasten van het kaakgewricht zoals bv. het bijten op iets hards of tandenknarsen tijdens het slapen. Ook een blessure door bv. een val of een ongeluk kan een oorzaak van klachten zijn. Dit komt dan door een klap tegen de kaak. Ook een whiplash, met als gevolg een verrekking van het kaakgewricht kan de oorzaak zijn. Dan zijn er natuurlijk ook nog de tandheelkundige oorzaken zoals o.a. een gebit dat niet goed op elkaar past of een beugel die niet goed afgesteld is.


Door de irritatie van het kaakgewricht (TMJ) ontstaat er een spierreactie waarbij de spiergroepen van de kaak aanspannen en een gespannen gevoel veroorzaken. Dit heeft als gevolg dat delen van de aangezichtszenuw (trigeminus zenuw) onder druk komen te staan.

Symptomen

Kenmerkend is pijn rondom het kaakgewricht en pijn in het gezicht. Dit kan pijn zijn die te voelen is boven of onder het oog en langs de kaak. Vaak trekt deze pijn dan ook nog door naar de lip. De pijn kan aanhoudend zijn en meestal erg intensief, soms zelfs met pijnscheuten. Door deze klachten is het ontstaan van hoofdpijn boven het oog en bij de slapen niet ongewoon. Een ander symptoom is dat de kaak een soort “knakkend” geluid maakt bij het openen en sluiten van de mond.

Chiropractie

Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.

Het eerste bezoek

Intake

invullen medische vragenlijst

 

gesprek met chiropractor

Onderzoek

chiropractische testen

 

neurologische testen

 

orthopedische testen

iDXA Total Bodyscan

op indicatie

Diagnose

door chiropractor

Behandelplan

opgesteld door de chiropractor

Behandeling

vrijwel altijd bij het eerste bezoek

De chiropractische behandeling

Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Bij kaakproblemen (TMJ-syndroom) onderzoekt de chiropractor de functie van de kaak. Hoe ver kan de mond open en wat is de symmetrie van de kaakbeweging? Verder kijkt hij naar de hardheid van de spiergroepen en de beweeglijkheid van het kaakgewricht. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische behandelingen zijn kaakproblemen en aangezichtspijn vaak goed te verhelpen.

De behandelingen richten zich voornamelijk op de correctie van het kaakgewricht en het behandelen van de spiergroepen eromheen. Hierdoor wordt de beweeglijkheid ervan hersteld en vermindert de druk op de zenuw. Vaak wordt dan ook de cervicale wervelkolom (nek) behandeld. Chiropractische behandelingen hebben tot doel de beweeglijkheid van de wervelkolom en de gewrichten te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom en de gewrichten goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid.

De meest gestelde vragen

Waarom noemt men een chiropractor ook wel een “kraker”?
Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor druk op het gewricht. Bij deze correctie hoort de patiënt wel eens een “krakend geluid”. Deze krak is het gevolg van een luchtbelvorming in het gewricht, die door de druk die op het gewricht gebracht wordt, vrijkomt en dus het geluid veroorzaakt. Het heeft niets te maken met botten die over elkaar schuren of banden die breken.

Waarom moet ik terugkomen als ik me goed voel?
U kunt ook de vraag stellen: “Waarom moet ik regelmatig naar de tandarts voor controle, ook als ik geen kiespijn heb?”. Door het controleren en optimaliseren van de wervelkolom, voelt u zich een stuk soepeler en fitter en kunt u klachten voorkomen.

Voorkom pijn

  • Slaap nooit op de buik, de nek en kaak staan dan onder grote spanning.
  • Slaap niet op een dik kussen, gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
  • Bijt niet op harde producten.
  • Ondersteun het hoofd nooit met de handen, dit veroorzaakt extra druk op de kaak.
  • Kijk nooit liggend televisie. Ook lezen in een liggende houding is af te raden.

Tot slot

Consulteer regelmatig een chiropractor, omdat chiropractisch onderzoek en de daarop gebaseerde behandeling meehelpt het kaakgewricht soepel te houden en pijn te voorkomen.


Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak