Verleden, heden en toekomst van chiropractie

In 1895 behandelde D.D. Palmer, een Amerikaanse genezer, zijn bediende die op latere leeftijd doof werd door een ongeval. Bij dit ongeval voelde de patiënt een "krak" waarna hij doof werd. Door behandeling van het bovenste gedeelte van de wervelkolom hoorde hij plotseling weer. Dit was echt echter niet de oplossing voor doofheid, maar wel het begin van de ontdekking dat de wervelkolom van grote invloed is op de algehele gezondheid. D.D. Palmers zoon, B.J. Palmer, zette de theorie van zijn vader voort en ontwikkelde de wetenschap tot een universitaire studie en de chiropractie breidde zich snel uit. In 1968 kwam de eerste chiropractor naar Nederland .

Momenteel zijn er meer dan 300 geregistreerde chiropractoren in ons land. Doordat steeds meer patiënten een chiropractor bezoeken, breidt het aantal chiropractoren in Nederland  zich snel uit, maar de behoefte aan uitbreiding blijft bestaan.

De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben de effectiviteit van chiropractische behandelingen ingezien en vergoeden vaak een groot gedeelte van de behandelingen. Chiropractie zal meer en meer zijn plaats innemen binnen de gezondheidszorg in Nederland. Niet voor niets wordt tegenwoordig bijna 40% van onze patiënten door huisartsen of specialisten verwezen.