Chiropractie en hernia behandelen

Rond het begrip 'hernia' bestaat nogal wat verwarring. Veel mensen weten niet precies wat een hernia is, behalve dat men door deze aandoening 'door de rug gaat'. Chiropractoren behandelen zowel acute als chronische hernia's waarbij geen uitval is. Om te kunnen uitleggen wat een hernia nu exact is en hoe we hernia behandelen, zullen we eerst aandacht besteden aan de functie van de tussenwervelschijven in de wervelkolom. 

Hernia behandelen anatomie
Functie tussenwervelschijven

Tussenwervelschijven zijn schijven tussen de beweegbare wervels die de schokken of stoten op de wervelkolom opvangen, een soort schokbrekers dus. Ook zorgen zij ervoor dat de wervelkolom soepel blijft. Een tussenwervelschijf is opgebouwd uit een gelei-achtige kern die door kraakbeen is omringd (zie tekening). Een netwerk van stevige, uiterst fijne vezels verbindt de wervels en tussenwervelschijven met elkaar tot een sterke constructie. Deze constructie houdt de wervels op hun plaats.

Oorzaken van een hernia

Er is sprake van een hernia als de kern van een tussenwervelschijf een ongewone uitstulping laat zien. Die uitstulping drukt op de zenuwwortel en kan zelfs het ruggenmerg irriteren. Pijn is hiervan zonder meer het gevolg.

Oorzaak hernia en behandelenOntstaan hernia

 • Een acute aandoening kan de oorzaak van een hernia zijn. Deze kan onder meer ontstaan door plotseling draaien, in een onjuiste houding tillen, een schok, een val of zelfs door hard niezen.
 • Ten tweede kan degeneratie (slijtage) de oorzaak van een hernia zijn.

Hernia uitvalsverschijnselen / symptomen

Een hernia uit zich meestal onmiddellijk als een scherpe, plaatselijke pijn die ook naar de benen kan uitstralen. Die pijn gaat soms gepaard met plaatselijke spierkrampen. Kenmerkend voor een hernia is dat de uitstraling vaak tot in de voet voelbaar is. Andere symptomen van een hernia zijn onder andere ook het verzwakken van de spiergroepen in het betreffende been. Hierdoor klaagt de patiënt over “door het been zakken tijdens het lopen”. In extreme gevallen zijn zelfs hernia uitvalsverschijnselen mogelijk, bv. doof gevoel of krachtsvermindering, een zogenaamde klapvoet (waarbij de voet niet meer goed kan worden afgerold). In andere, zeer ernstige, gevallen verliest de patiënt zelfs de controle over de blaas bij een hernia. In de beide laatste gevallen is een operatie vaak niet meer te vermijden.

Hernia behandelen met chiropractie

Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling van hernia richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.

Hernia behandelen: het eerste bezoek

Intake

invullen medische vragenlijst

 

gesprek met chiropractor

Onderzoek

chiropractische testen

 

neurologische testen

 

orthopedische testen

Röntgen- en MRI-analyse

op indicatie

Diagnose

door chiropractor

Behandelplan

opgesteld door de chiropractor

Behandeling

vrijwel altijd bij het eerste bezoek

 

De chiropractische behandeling van een hernia

Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische behandelingen is een hernia in de meeste gevallen uitstekend te verhelpen. Met corrigerende hernia behandelingen kan een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden.

Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht. Het doel van de correctie (behandeling) is de pijn te verlichten en de kans op een hernia-operatie aanzienlijk te verminderen. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling van een hernia en behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid. Het woord “hij” dat in de tekst naar “chiropractor” verwijst, kan ook als “zij” worden gelezen. 

De meest gestelde vragen over hernia

Hieronder staan een aantal vragen over een hernia behandelen, mocht uw vraag er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op.

Kan ik een rugoperatie voorkomen?

Ja, een chiropractor kan goed een hernia behandelen, mits er geen ernstige uitvalsverschijnselen zijn. 

Kan een hernia na behandeling terugkomen?

Als u onzorgvuldig met uw rug omgaat of deze overbelast, kan een hernia terugkomen.

Voorkom een hernia
 • Belast de rug niet onnodig tijdens zwaar lichamelijk werk.
 • Til en buk voorzichtig. Zorg bij het optillen van een voorwerp dat de rug recht is. Zak dan door de knieën en houd het voorwerp zo dicht mogelijk tegen het lichaam aan. Probeer hierbij draaien vanuit het middel te voorkomen.
 • Laat de chiropractor de wervelkolom op afwijkingen controleren voordat u een inspannend trainingsprogramma start. Op deze wijze kan vermeden worden dat al bestaande blessures verergeren.
 • Vermijd onafgebroken zitten. In de zithouding oefent het lichaamsgewicht immers druk uit op de onderste tussenwervelschijven. Las geregeld een pauze in en doe dan rekoefeningen.
 • Gebruik auto- en bureaustoelen die de lage rug voldoende steun bieden.
 • Doe regelmatig oefeningen die de rug- en buikspieren versterken. De chiropractor kan daarvoor verschillende oefeningen aanbevelen.
Verlicht pijn bij een hernia

Ga bij acute klachten op bed liggen om de rug te ontspannen. Leg op het onderste gedeelte van de rug, niet langer dan 20 minuten, een koud kompres. Een koud kompres is een doek gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes.

 • Doe dit verschillende malen met tussenpozen van minimaal 2 uur. Sta af en toe op om wat beweging te krijgen zodat de rug niet verstijft.
 • Vermijd lichamelijke inspanning zoals tillen, draaien, het beoefenen van sport en het doen van huishoudelijke klusjes.
 • Vermijd zitten zoveel mogelijk ook al is het maar enkele minuten. Zitten verhoogt de druk op de tussenwervelschijven en kan zelfs complicaties als gevolg hebben.
 • Ga op de rug liggen met de benen opgetrokken en één of twee kussens onder de knieën ter ondersteuning.
Tot slot

Consulteer regelmatig een chiropractor want een hernia is een hardnekkige aandoening. Door chiropractische behandelingen verkleint het risico dat de tussenwervelschijven (steeds meer) worden aangetast. De chiropractor past namelijk behandelingen toe die uw wervelkolom sterk, soepel en beweeglijk houden.


Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak