Tennisarm (tenniselleboog)

Een tennisarm, ook wel laterale epicondylitis of tenniselleboog genoemd, is een veel voorkomend probleem onder mensen die regelmatig tennissen of andere activiteiten uitvoeren waarbij de armen veel gebruikt worden. Chiropractie kan een effectieve behandeling zijn voor mensen met een tennisarm, door het verminderen van pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid van de arm.

Een tennisarm is een vorm van RSI die ontstaat door herhaalde bewegingen van de onderarm en pols. Andere bekende vormen van RSI zijn onder meer de muisarm of carpaal tunnelsyndroom, dat wordt veroorzaakt door het langdurig gebruik van een computermuis, en de golfarm, die ontstaat door herhaalde golfbewegingen.

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm is een ontsteking van de pezen en spieren in de onderarm die verbonden zijn aan de buitenkant van de elleboog. Dit kan leiden tot pijn en zwakte in de onderarm en de hand, vooral bij het uitvoeren van activiteiten waarbij de arm wordt gebogen of gestrekt.

Symptomen van een tennisarm

De meest voorkomende symptomen van een tennisarm zijn:

  • Pijn en zwakte in de onderarm, vooral bij het uitvoeren van activiteiten die de arm vereisen, zoals tennissen, schrijven, of het vasthouden van een gewicht;
  • Stijfheid in de onderarm;
  • Een doffe of brandende pijn, of;
  • Gevoel van zwakte in de hand.

Oorzaak van een tennisarm

Een tennisarm kan worden veroorzaakt door overmatige belasting van de spieren en pezen in de onderarm, zoals bij het tennissen of andere repetitive bewegingen. Dit kan leiden tot ontsteking en schade aan de pezen die verbonden zijn aan de buitenkant van de elleboog. Soms kan een tennisarm ook worden veroorzaakt door een ongeluk of een verstuiking.

Hoe is een tennisarm vast te stellen?

Een chiropractor kan een tennisarm vaststellen door een echografie en een lichamelijk onderzoek, waarbij de arm wordt onderzocht op pijn, zwakte, stijfheid, en beperkte beweeglijkheid. De chiropractor kan ook een aantal specifieke tests uitvoeren om de diagnose te bevestigen, zoals een test waarbij de arm wordt gestrekt of gebogen tegen weerstand.

Hoe is een tennisarm te behandelen?

Een chiropractor kan een aantal verschillende behandelingsmethoden gebruiken om een tennisarm te behandelen. Deze kunnen variëren van oefentherapie en massage tot manipulatie van de gewrichten. Oefentherapie kan helpen om de spieren en pezen in de onderarm te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren. Massage kan helpen om de ontsteking te verminderen en de pijn te verminderen. Manipulatie van de gewrichten kan helpen om de beweeglijkheid van de elleboog te verbeteren en de pijn te verminderen. Dit kan door middel van specifieke technieken zoals de chiropractische manipulatie of mobilisatie van de elleboog.

Andere behandelingsopties die een chiropractor kan overwegen is shockwave. Deze therapie kan zeer effectie helpen bij het verminderen van de ontsteking en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Naast deze behandelingsopties, kan de chiropractor ook advies geven over hoe u uw dagelijkse activiteiten kunt aanpassen om verdere belasting van de arm te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van een brace of het verminderen van het aantal repetitieve bewegingen.

Bekijk ook de pagina: research tennisarm

Last van een tennisarm?

Heeft u last van een tennisarm? Aarzel dan niet en neem contact op met onze ervaren chiropractor om de pijn te verminderen en het herstelproces te bevorderen. Onze chiropractor kan u helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het opstellen van een behandelplan dat is afgestemd op uw specifieke behoeften. Maak vandaag nog een afspraak en begin aan uw weg naar herstel!

Contact