Chiropractie en hoofdpijn/migraine

Pijn is te vergelijken met een sirene die loeit wanneer er brand uitbreekt. Het is een natuurlijk alarm dat waarschuwt voor een storing ergens in het lichaam. Pijn is vervelend en daarom nemen veel mensen medicijnen in om deze te verminderen. Wat zij daarbij niet beseffen, is dat medicijnen meestal niet de storingen wegnemen die de pijn veroorzaken. In plaats van de brand te blussen, zetten zij helaas de sirene uit. Bent u zich hiervan bewust als u overweegt pijnstillers in te nemen?

Klachten die vaak samengaan met hoofdpijn en migraine

 • Nekpijn
 • Pijn als gevolg van whiplash
 • Aangezichtspijn
 • Kaakproblemen

Hoofdpijn in verschillende vormen

Jong en oud hebben wel eens last van hoofdpijn. Hoofdpijn kan zowel licht en van korte duur zijn, als chronisch. Er zijn verschillende vormen te onderscheiden zoals bv. spanningshoofdpijn en migraine. Hoofdpijn is op meerdere plaatsen te voelen, zoals in het voor- en achterhoofd, bij de slapen, boven één van de ogen of in het hele hoofd. Het kan het lichaam verzwakken en het functioneren ervan beïnvloeden. Pijn is een symptoom dat het lichaam uitzendt om te waarschuwen dat er ergens een stoornis is, die moet worden opgeheven.

Oorzaken

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat door te veel lichamelijke en psychische spanningen de beweeglijkheid van de halswervels wordt beperkt. Hierdoor ontstaat irritatie van de zenuwen en verkramping van de spieren. Dit kan vernauwing van de bloedvaten tot gevolg hebben. De hersenen krijgen dan te weinig zuurstof en pijn is het signaal dat deze storing meldt. Een andere oorzaak is een verrekking in de nek door bv. een val, een verkeerde (slaap)houding of een verkeersongeval. Hierdoor wordt de normale stand van de halswervels verstoord.

Symptomen bij hoofdpijn

Hoofdpijn begint vaak vanuit de nek en trekt naar het hoofd toe. Men “voelt het opkomen”. De nekspieren zijn erg hard en gespannen. Soms kan hoofdpijn ervaren worden als een druk boven de ogen. 

Migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn die ontstaat door een combinatie van twee factoren. Eerst vormt zich een vernauwing (constrictie) van de bloedvaten naar de hersenen. Als reactie daarop verwijden de bloedvaten zich. Deze verwijding veroorzaakt migraine. Migraine is vaak terug te voeren op stoornissen in de wervelkolom, die het zenuwstelsel negatief beïnvloeden. Het gaat vaak samen met misselijkheid, overgeven, duizeligheid en gevoeligheid voor licht. De duur van de pijn kan variëren van enkele uren tot dagen. Een migrainepatiënt wil meestal bedrust in een tegen licht en lawaai beschutte omgeving.

Bekijk uitleg over hoofdpijn en chiropractie

Ga naar behandelingen filmpjes voor meer informatie over hoofdpijn / migraine en chiropractie.

Chiropractie en hoofdpijn / migraine

Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.

Het eerste bezoek aan de chiropractor

Intake

invullen medische vragenlijst

 

gesprek met chiropractor

Onderzoek

chiropractische testen

 

neurologische testen

 

orthopedische testen

iDXA Total Bodyscan

op indicatie

Diagnose

door chiropractor

Behandelplan

opgesteld door de chiropractor

Behandeling

vrijwel altijd bij het eerste bezoek

 

De chiropractische behandeling

Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorsprong van de afwijking is. Door chiropractische behandelingen is hoofdpijn en migraine vaak goed te verhelpen.

De behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. De chiropractor zal door middel van een behandeling, afwijkingen in de wervelkolom proberen te corrigeren. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid.

De meest gestelde vragen

Waarom noemt men een chiropractor ook wel een “kraker”?
Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor druk op het gewricht. Bij deze correctie hoort de patiënt wel eens een “krakend geluid”. Deze krak is het gevolg van een luchtbelvorming in het gewricht, die door de druk die op het gewricht gebracht wordt, vrijkomt en dus het geluid veroorzaakt. Het heeft niets te maken met botten die over elkaar schuren of banden die breken.

Waarom moet ik terugkomen als ik me goed voel?
U kunt ook de vraag stellen: “Waarom moet ik regelmatig naar de tandarts voor controle, ook als ik geen kiespijn heb?”. Door het controleren en optimaliseren van de wervelkolom, voelt u zich een stuk soepeler en fitter en kunt u klachten voorkomen.

Voorkom hoofdpijn / migraine

 • Slaap nooit op de buik. De nekspieren en halswervels staan dan onder grote spanning.
 • Slaap niet op een dik kussen maar gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
 • Let op een goede lichaamshouding.
 • Sport regelmatig zodat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd.
 • Voorkom oververmoeidheid.
 • Probeer stresssituaties te voorkomen.
 • Ontspan! Bijvoorbeeld door een stevige wandeling te maken.
 • Als u er gevoelig voor bent, wees dan voorzichtig met het eten van voedselproducten die hoofdpijn of migraine kunnen veroorzaken. Bekende voedselallergieën zijn die voor o.a.; kaas, chocolade en wijn.

Hoofdpijn / migraine verlichten

 • Leg bij acute pijn op de plek waar de hoofdpijn of migraine zich voordoet, een koud kompres. Een koud kompres is een doek gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes. Dit doet u verschillende malen (niet langer dan 10 minuten) met tussenpozen van minimaal 2 uur.
 • Verlicht hoofdpijn en migraine door de schouder- en nekspieren te masseren. Zo vermindert de spanning op die spieren.
 • Ga in een ruimte liggen waar lawaai en scherp licht niet doordringen. Leg daarbij een opgerolde handdoek of kussentje onder de nek, zodanig dat het hoofd niet naar voren wordt geduwd.

Tot slot 

Neem niet ondoordacht medicijnen in, maar consulteer een chiropractor voor een juiste diagnose en behandeling van hoofdpijn en migraine.

Contact opnemen


Elke vrijdag van 16.00 – 16.30 uur kunt u zonder afspraak langskomen. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.

Maak kennis met chiropractie

Gratis inloopspreekuur