- Voor u gelezen in dagblad de Telegraaf -

Surfhouding "nekt"senior

Een muisarm, een tabletnek en een smartphonepols zijn niet langer kwaaltjes voor zakenlieden en jongeren. Steeds meer senioren ontwikkelen gewrichtspijn door toenemend onverantwoord gebruik van moderne mobiele apparaten.

Zo’n 14 procent van de ouderen met een tablet of smartphone ervaart rsi-klachten door het gebruik ervan, blijkt uit onderzoek van vereniging SeniorWeb. De reden: veel vijftigplussers met een laptop, tablet of Telegraaf-i - 27 februari 2015 - Surfhouding nekt senior pagina 1 van 2 smartphone zitten vaak verkeerd. Nekpijn (58 procent) en schouderpijn (44 procent) komen het vaakst voor, gevolgd door irritaties aan de pols (33 procent) en handen (29 procent).

Bij ouderen die langer gebruikmaken van bijvoorbeeld een laptop, is de houding over het algemeen vrij slecht”, waarschuwt ergonoom Carin van den Bosch. Zo zitten de meeste senioren op een veel te lage stoel als ze plaatsnemen achter hun laptop, met nekpijn tot gevolg.

Hulpmiddelen als een laptopstandaard en een externe muis en toetsenbord kunnen uitkomst bieden. Ook iets eenvoudigs als het plaatsen van wat kussentjes op de stoel is soms al genoeg om pijn tegen te gaan. Tablets als de iPad zijn eveneens vaak een boosdoener. Van den Bosch: „Ouderen zitten meestal met de tablet plat voor zich op tafel. Dat zorgt voor gewrichtspijn, omdat de kijkhoek niet natuurlijk is. Die moet schuin zijn.” Een houdertje kan helpen. Wie de tablet liever op schoot houdt, wordt aangeraden om met opgetrokken knieën op de bank te gaan zitten, zodat het apparaat op de bovenbenen kan rusten.

De 65-jarige Dirk Boom uit het Drentse dorpje Vledder is een van de vele ouderen met rsi-klachten. „Hoe vaker ik de tablet gebruik, hoe meer last ik krijg”, zegt hij. „Ik ben voor mijn leeftijd tamelijk digitaal, maar ik zie dat mijn leeftijdsgenoten ook meer en meer met dit soort apparaten rondlopen. Het risico op pijntjes wordt dan groter.”

Hippe senioren wisselden hun ‘ouderwetse’ desktopcomputer de afgelopen jaren met liefde en plezier in voor een moderner mobiel apparaat. Gebruikte 75 procent van de senioren in 2011 nog een desktop, afgelopen jaar was dat nog maar 61 procent. Het gebruik van tablets steeg in diezelfde periode van 5 naar maar liefst 56 procent. Inmiddels gebruiken ook vier op de tien vijftigplussers een smartphone. Een kwart heeft een zogeheten e-reader.

Boom: „Tablets zijn ideaal voor ouderen. Het gebruik van smartphones neemt bij mijn leeftijdsgenoten ook een vlucht, al loopt dat nog een beetje achter op de tablets. Veel senioren kopen een smartphone die te klein is. Dan kunnen ze er niet mee overweg.”

Tips van onze chiropractor Philip Hough;

1. Ga rechtop zitten

Het is erg belangrijk om rechtop te zitten als u uw telefoon of tablet gebruikt. Op die manier blijft uw houding goed. Voorover buigen brengt namelijk grote druk op uw rug en nek. Gebruik uw telefoon en tablet ook niet als u in bed ligt. Hierdoor zou u wel eens een stijve en pijnlijke nek kunnen krijgen omdat u deze in een onnatuurlijke houding naar voren moet houden.

2. Houd uw telefoon wat hoger vast
Als u uw telefoon wat hoger vasthoudt (ooghoogte) dan komt er minder druk op de nek. Dit doet u door uw telefoon of tablet op een tafel te plaatsen. Als u op de bank zit, helpt het om een kussen op uw schoot te leggen. Hierop plaatst u dan de telefoon of tablet.

3. Pauzeer regelmatig

Regelmatig pauzeren door van de telefoon of tablet weg te kijken, ontspant uw nek en neemt de druk weg. Te lang kijken aar telefoon of tablet, kan bovendien druk op de ogen veroorzaken, met hoofdpijn als gevolg.

4. Rekken en strekken

Rek en strek in de tijd dat u de apparaten gebruikt regelmatig. Verminder druk door met uw schouders te draaien terwijl u de armen langs uw lichaam houdt.

5. Bezoek uw chiropractor

Wanneer de wervelkolom zich langere tijd in een statische houding bevindt, kan dit de natuurlijke stand van de wervelkolom beïnvloeden en op lange termijn resulteren in gezondheidsklachten. Uw chiropractor analyseert en corrigeert deze afwijkingen zodat de doorstroming van de zenuwen weer optimaal is.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.