Preventieve ontstekingsremmers?

Wij als chiropractoren, horen patiënten vaak zeggen dat ze de neiging hebben om ontstekingsremmers (ibuprofen, diclofenac enz.) te gebruiken om het krijgen van pijn te voorkomen. In het bijzonder vóór elke vorm van lichaamsbeweging. Voor sommigen is dit volkomen logisch. Waarom zou je immers pijn ervaren als je het kunt voorkomen?

Nou, dit artikel vertelt u waarom het misschien niet zo'n goed idee is . In 2012 werd het effect van ibuprofen in combinatie met lichaamsbeweging (in casu fietsen) getest op de maag integriteit op negen gezonde, getrainde mannen. Vier scenario's zijn gemaakt:
1) 400 mg tweemaal ibuprofen vóór het fietsen.
2) fietsen zonder ibuprofen.
3) 400 mg ibuprofen tweemaal in rust.
4) rust zonder ibuprofen inname.

Schade aan de dunne darm werd bepaald via het bloed en de urine. De combinatie van ibuprofen gebruik en fietsen resulteerde in een verhoogd test niveau, als gevolg van dunne darm letsel. Resultaten waren hoger na het fietsen met ibuprofen dan na fietsen zonder ibuprofen, rust met ibuprofen, of rust zonder ibuprofen.

De studie (*) is afgesloten met het ontmoedigen van het gebruik van niet-steroïdale anti-infammatory genees-middelen voor/tijdens de oefening als deze (extra) schade aan de ingewanden veroorzaken.

Johan Engelbrecht D.C.

Bron
(*) Aggravation of Exercise-Induced Intestinal Injury by Ibuprofen in AthletesKim Van Wijck, Kaatje Lenaerts, Annemarie A. Van Bijnen, Bas Boonen, Luc J. C. Van Loon, Cornelis H. C. Dejong, Wim A. Buurman
Medicine and Science in Sports and Exercise. 2012;44(12):2257-2262.