Wat is frozen shoulder?

De term frozen shoulder ofwel een stijve schouder is een aandoening waarbij de bewegingsvrijheid van de schouder beperkt wordt door pijn. Omdat er zo veel pijn in de schouder is, beweegt de patiënt de schouder veel minder. Hierdoor is de naam frozen shoulder ontstaan (een "bevroren" schouder is een schouder die niet meer kan bewegen). Hierdoor treedt een verstijving van de schouder op waardoor nog meer pijn wordt veroorzaakt door beweging. Een vicieuze cirkel dus.

Oorzaak frozen shoulder

De bovenarm is beperkt in zijn beweging doordat de kapsel van het schoudergewricht opgezet is. Maar ook een tijdelijke beperking van de beweging van de schouder kan de oorzaak zijn van een frozen shoulder. Bijvoorbeeld door een ongeval of door een operatie aan de schouder.

Symptomen frozen shoulder

De patiënt ervaart veel pijn in het gebied van de schouder en kan deze ook erg moeilijk bewegen. Ook bestaat de mogelijkheid van bewegingsverlies in de schouder. Opvallend is dat frozen shoulder vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt.

Pijnklachten frozen shoulder

De pijn die de patiënt ervaart bij een frozen shoulder verloopt in fases. Aanvankelijk is de pijn erger bij het bewegen van de schouder. Ook in de nacht neemt de pijn toe en kan het de nachtrust behoorlijk verstoren. Na verloop van tijd wordt de pijn minder maar het nadeel is dat de bewegingsvrijheid soms wel de helft minder is ten opzichte van de gezonde arm.

Behandeling door chiropractor

De chiropractor herstelt de bewegingsvrijheid van de frozen shoulder door bepaalde manipulatie-technieken en geeft gerichte chiropractische oefeningen. Met het geleidelijk herstel van de beweging vermindert dan ook de pijn. Meestal zijn chiropractische behandelingen pijnloos. Lees meer over onze rugspecialisten >

Oefeningen

Na behandeling van de frozen shoulder kan de chiropractor u oefeningen geven om de bewegingsvrijheid optimaal te houden. Het Chiropractisch Centrum heeft een oefeningen-programma op maat ontwikkeld dat zowel op papier als digitaal door de patiënt gevolgd kan worden. Op internet kunt u naar een instructiefilm kijken waarbij een instructeur u helpt om de oefeningen voor een frozen shoulder correct uit te voeren.

Heeft u last van een frozen shoulder of wilt u gebruik maken van ons inloopspreekuur met gratis rug- en nekanalyse, neem dan gerust contact op.


Elke vrijdag van 16.00 – 16.30 uur kunt u zonder afspraak langskomen. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.

Maak kennis met chiropractie

Gratis inloopspreekuur