Tips voor de feestdagen

Bij de feestdagen horen typisch Hollandse, traditionele lekkernijen. Zo kent Sinterklaas zijn taaitaai, pepernoten en chocoladeletters; met de kerst genieten we van kalkoen en kerstkransjes; oud en nieuw vieren we meestal met oer-Hollandse oliebollen en appelflappen. Vaak kijken we reikhalzend uit naar deze feestelijke periode, maar helaas vrezen velen ook voor de extra decemberpondjes. Dat we in december gemakkelijk zwaarder worden komt niet alleen door feestelijke lekkernijen, maar ook door minder beweging. De laatste dagen van het jaar zijn kort en meestal koud en nat. We blijven daarom liever gezellig binnen onder het genot van hapjes en drankjes. We doen een spelletje of kijken naar jaaroverzichten, eindejaarsconferences of films op de televisie.

Tips om het lichaamsgewicht in december stabiel te houden:

Slechts 4 van de 31 decemberdagen zijn echte feestdagen. Probeer consumptie van calorierijke voedingsmid-delen zoveel mogelijk tot deze dagen te beperken. Maak thuis een boodschappenlijstje van wat u nodig heeft. Vaak wordt er te veel ingekocht en zit men na de feestdagen nog met kliekjes. Ga niet met een lege maag naar de supermarkt; de kans is dan groot dat u meer koopt dan nodig is. Bezuinig niet op calorieën door maaltijden te verkleinen of over te slaan. De kans is dan groot dat u extra tussendoortjes neemt. Denk niet alleen in goede en foute voedingsmiddelen (het zwart-witdenken); het zijn vooral de hoeveelheden die het aantal calorieën bepalen. Het is bijvoorbeeld een groot verschil of u drie of acht oliebollen eet of dat u twee of vijf glazen alcohol drinkt. Neem u niet voor om alle lekkers te laten staan; u mag zeker genieten. U hoeft echter ook niet alles te nemen wat u wordt aangeboden. Neem bijvoorbeeld om en om een hapje in plaats van iedere ronde iets te kiezen of neem kleinere porties. Ga tijdens de feestdagen eens naar buiten om een frisse neus te halen. Loop bijvoorbeeld een blokje om of ga een lekkere boswandeling maken.

Het kerstmenu

Stel een kerstmenu samen met een licht voorgerecht, zoals een heldere soep of vis. Een hoofdgerecht met mager vlees, vis, wild of gevogelte (zonder vel) is een prima keuze. Kies een vetarme bereidingswijze; stoven, koken, pocheren en grillen zijn caloriearmer dan bakken. Serveer er lekker veel groenten of een frisse salade bij. Een gerecht wordt calorierijker door toegevoegde sauzen. Rode sauzen op basis van tomaat zijn calorie-armer dan witte sauzen op basis van olie of mayonaise. U kunt ook de saus er apart bij serveren. Dan kunt u zelf kiezen hoeveel u neemt. Kies gepofte aardappel, rijst of pasta in plaats van gebakken aardappeltjes, frites of gebakken rijst. Nagerechten met minder suiker en vet, zoals fruitsalades, sorbetijs of een cappuccino zijn een prima keuze. Houdt u van wijn, bier of andere alcoholische dranken? Drink dan niet te veel en wissel af met bijvoorbeeld mineraalwater of water met een schijfje citroen of wat muntblaadjes. Ook lekker is water met combinaties van citroen, gember en tijm, granaatappel of sinaasappel en rozemarijn, grapefruit en munt, limoen, rozemarijn en munt, bramen en salie en combinaties zoals ananas, perzik en mango of citroen, aardbei en appel.

Wilt u gratis een gezond en lekker kerstmenu ontvangen? Heeft u behoefte aan meer tips? Of wilt u in januari starten met het verbeteren van uw voedings- en leefgewoontes en het verbeteren van uw gezondheid? Neem dan gerust contact met ons op.

Diëtheek Heerlen wenst u fijne kerstdagen en een gelukkig, gezond en smakelijk 2015.

Diëtheek Heerlen houdt spreekuur in het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek. Op http://www.dietheekheerlen.nl staat meer informatie over onze spreekuurlocaties en de bereikbaarheid. Als u een afspraak wilt maken of als u meer informatie wilt hebben, kunt u bellen met 088-4253600 of mailen naar heerlen@dietheek.nl.