Vitamine D

Velen van ons zijn nogal onwetend op het gebied van het gebruik van vitaminen en mineralen. Tenminste totdat we klachten krijgen. Dan realiseren we ons pas dat we, ondanks gezonde voeding , och nog een gebrek hebben aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. In dit artikel gaan we het hebben over vitamine D3, ook wel bekend als cholecalciferol. Ik neem aan dat de meesten van u weten dat Vitamine D goed is voor sterke en gezonde botten en het ervoor zorgt dat het lichaam calcium en potassium absorbeert. Dit zijn zeer belangrijke componenten voor een gezonde botstructuur. Sommige studies  hebben aangetoond dat een gebrek aan vitamine D gerelateerd kan worden aan pijnlijke spieren, bepaalde kankertypes (borst, prostaal en darmkanker) en zelfs diabetes Type I +II.

Hoe krijgt u vitamine D binnen?

Door de zon! 20 tot 30 minuten blootstelling aan zonlicht zou voldoende moeten zijn. Toch kan ook dit nog onvoldoende zijn. Dit komt omdat we zonbescherming dragen (met factor) en dit dus de opname van vitamine D blokkeert. Zelfs 73% van de mensen tussen 30-50 jaar in het Midden-Oosten en 66% van de inwoners van Boston (USA) hebben een gebrek aan vitamine D. In Europa ligt dit percentage tussen 60-70%.

Dus wat staat u nu te doen?

Vraag uw huisarts om uw vitamine D niveau te testen. Een laag niveau lijdt op den duur tot osteoporose bij volwassenen
en " de Engelse ziekte " bij kinderen. Zoals eerder vermeld laten sommige studies ook zien dat het kan leiden tot bepaalde welvaartsziektes. In het algemeen is het sterk aan te raden om vitamine D niet alleen te verkrijgen uit zonlicht maar ook uit uw voeding. De natuurlijkste manier is via vette vis (wilde zalm haring en makreel) en eieren.  Een alternatief is het nemen van supplementen. De aangeraden minimum inname is 1000IE (IE = Internationale Eenheden/ 1000 IE = 25 microgram) , echter sommige bronnen geven aan dat dit te laag zou zijn en raden tot 4000IE per dag aan.

Johan Engelbrecht DC
Chiropractor - Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek