RÖNTGEN - Een röntgenfoto of röntgenopname is een foto of digitale opname gemaakt met behulp van röntgenstraling. Röntgenfoto's worden in de geneeskunde gebruikt om afbeeldingen van het inwendige van het lichaam te maken. Voor chiropractors zijn röntgenfoto’s belangrijk voor de waarneming of uitsluiting van botbreuken, slijtage en belijning van de wervelkolom.

ECHO - Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Deze techniek stelt medici onder meer in staat om organen in beeld te brengen. Zo kunnen ze zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan. Echografie geeft een goed beeld van organen die uit zacht weefsel bestaan, de zogenaamde weke delen van het lichaam, bijvoorbeeld spieren en zacht weefsel, mits deze geen lucht bevatten.

MRI - MRI kan voor soortgelijke doelen worden gebruikt als beeldvorming met röntgenstraling (met name tomografie), maar heeft het voordeel dat de radiogolven die voor MRI worden gebruikt niet schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. Daar staat tegenover dat voor MRI een zeer sterk magnetische veld nodig is. Hoewel dat bij gebruik van supergeleiding niet veel energie hoeft te vragen, maakt het een MRI apparaat wel duur. Met een MRI kan een hernia zo goed zichtbaar gemaakt worden, dat gebleken is dat heel veel mensen er klachtenvrij mee rondlopen. Met MRI zijn de weke delen (alles behalve bot) van gewrichten goed af te lezen, zoals schouders, knieën, heupen en enkels.

CT - CT is een tomografische onderzoeksmethode van het menselijk lichaam. Een van de eerste vormen hiervan maakte gebruik van röntgenstraling. De doorlaatbaarheid van het onderzochte lichaamsdeel voor de gebruikte straling wordt vanuit een groot aantal hoeken rondom in dunne „plakjes” gemeten, waarna een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel opbouwt. . Het grote voordeel is de uitstekende visualisering van allerlei afwijkingen, niet alleen van bot maar ook in allerlei weefsels, met een oplossend vermogen van één of enkele millimeters. Nadelen zijn vooral de sterkere stralingsbelasting t.o.v. conventionele röntgenfoto's (één röntgen-CT-scan is ruwweg het equivalent van 200 röntgenfoto's). Een ander nadeel is de kostbare apparatuur die de prijs van het onderzoek ook hoog maakt.

TOTAL BODY SCAN - De Total Body Scan van PrescanTM geeft u de mogelijkheid om inzicht te krijgen in uw gezondheid. Met verschillende moderne onderzoekstechnieken (b.v. MRI, longonderzoek, nieronderzoek, hartonderzoek, enz.) brengt een team van medisch specialisten uw lichaam in kaart. Omdat ieder mens uniek is, wordt dit uitgebreide medische onderzoek altijd afgestemd op uw persoonlijke situatie. Uw leeftijd en leefstijl, uw medisch verleden, de familiaire risico’s en eventuele klachten vormen de basis voor het samenstellen van het onderzoeksprogramma.

iDXA - De snelle, pijnloze en veilige IDXA Total Bodyscan analyseert uw botmassa en geeft een beeld van de verhouding tussen spierweefsel en vet massa. Hierdoor helpt de scan te bepalen of uw lichaam in de gewenste conditie en vorm is. Op deze manier kan er bepaald worden welke gebieden in uw lichaam extra aandacht nodig hebben. De IDXA geeft dus niet alleen inzicht in de botkwaliteit maar maakt ook exacte metingen zodat u precies het vet- en spiergehalte van uw lichaam kunt zien. Dit is dan uitgewerkt per lichaamsdeel, dus zeer specifiek. Verder krijgt u een duidelijk röntgenbeeld van de structurele verhouding van uw botten en gewrichten met minder straling dan conventionele röntgenfoto’s.