Inleiding


Ik ben een vrouw van 51 jaar en ik mis en gedeelte van mijn rechter onderarm. Vanaf mijn 5e levens jaar tot ongeveer mijn 30e heb ik altijd een met lichaamskracht aangedreven onderarm prothese gebruikt. Vanaf het moment dat ik kinderen kreeg gebruikte ik geen prothese. Helaas werd ik rond mijn 40e geconfronteerd met rugklachten, nek- en schouderklachten omprecies te zijn. Dit heeft mij doen besluiten om weer een armprothese te gaan dragen. Ik was blij verrast te vernemen dat ikin aanmerking kwam voor een myoelektrische onderarm prothese. Over deze prothese ben ik heel enthousiast en ik draag hem dan ook altijd. Ook tijdens het sporten. De rugklachten zijn niet vanzelf over gegaan. Er was meer nodig dan het gaan dragen van een onderarm prothese alleen. Dit heeft mij ertoe aangezet mijn ervaringen op te schrijven. Mijn ervaring is dat je iets aan rugklachten kunt doen. 

Mijn verhaal 

Rond mijn 40e kreeg ik de eerste klachten aan mijn linkerschouder en nek, wat zich voornamelijk uitte achter de computer. RSI klachten was de diagnose. Mijn werkplek werd aangepast. En ik kreeg een myoelectrische armprothese. Om mijn linkerschouder te ontzien ben ik gebruik gaan maken van spraakherkenning. Het ging steeds beter met de pijnklachten.  Groot was de schrik toen ik een paar jaar later, 's morgens bij het opstaan bemerkte dat alle klachten terug waren gekomen.  De diagnose van de fysiotherapeut die ik bezocht was nekpijn. Hij gaf mij oefeningen mee speciaal voor mijn nek en boven rug, oefeningen die ik iedere dag een aantal keren moest doen. Ik wilde het trainen wat serieuzer aanpakken en besloot een afspraak te maken bij een sportcentrum dat zich had gespecialiseerd in training voor de rug. Na een eerste introductie training besloot ik met de training door te gaan. De aanpak sprak me wel aan, heel gericht werden alle belangrijke spier-groepen van de rug getraind. IJverig ging ik aan de slag. Ik was blij met mijn myoelectrische armprothese

Door de armprothese waren veel oefeningen voor het bovenlichaam voor mij mogelijk.

Na 3 maanden bleek er nog niet veel verbetering op te treden wat betreft de klachten. Ik kreeg steeds vaker hoofdpijn en wanneer ik ging wandelen begon mijn linkerschouder pijn te doen binnen 15 minuten. Was er iets ernstigs aan de hand met mijn rug? Ik maakte een afspraak bij een centrum voor rug en nek. De arts die mij onderzocht bleek een chiropractor te zijn. Er werden foto’s gemaakt van de nek en er volgde een onderzoek bestaande uit chiropractische testen, neurologische testen, en orthopedische testen. De chiropractor begon meteen met de behandeling. Tevens gaf hij oefeningen mee voor thuis. Ik besloot de adviezen van de chiropractor op te volgen. Dit betekende twee keer per dag, 's morgens en 's avonds, oefeningen doen. Na een aantal behandelingen volgde de diagnose. De belangrijkste diagnose van de chiropractor was scoliose en een wervel rotatie naar links. De chiropractor meldde: "Regelmatig chiropractische behandeling zal nodig zijn om de huidige verbetering te continueren". Twee maal per week bleef ik krachttraining doen. Ik had een doel, mijn rug weer recht maken. Ik wilde de scoliose overwinnen.

In de behandelkamer van de chiropractor werden videofilmpjes getoond. Deze filmpjes attenderen de bezoeker op het belang van een goede lichaamshouding. Vanzelf ging ik steeds meer op mijn lichaamshouding letten. Tijdens het fietsen, op het werk, ‘s avonds als ik bij de televisie zat, overal lette ik op mijn houding en probeerde die zoveel mogelijk te corrigeren. Dat was best intensief. Het was vooral moeilijk om de schouder van de arm met het reductie defect goed naar achteren te houden. Het ging dan weer wat beter en dan weer wat slechter met de klachten. Maar uiteindelijk hadden alle inspanningen resultaat. Na 2 jaar waren de ernstige pijnklachten verdwenen.

Op dit moment ben ik pijnvrij. Mijn linker schouder blijft wel een zwakke plek maar ik kan weer gewoon op mijn linker zij slapen. Bij alles wat ik doe probeer ik zoveel mogelijk mijn rug recht en mijn schouders naar achteren te houden. Aandacht geven aan een goede lichaamshouding is een tweede natuur geworden. De armprothese is hierbij van groot belang gebleken. Mijn lichaamsgevoel is verbeterd. Mijn lichaam voelt meer een geheel. Mijn rechter arm, inclusief armprothese, is onmisbaar voor een goede balans in mijn lichaam. Overbelasting van mijn linker schouder probeer ik te vermijden. Dit betekent bijvoorbeeld dat ik altijd met spraakherkenning werk en het toetsenbord alleen gebruik ter ondersteuning.

De chiropractie benadrukt het belang van een soepele wervelkolom. Rug training is een belangrijk aanvulling op de chiropractische behandeling. Iedere dag doe ik de oefeningen die de chiropractor heeft opgedragen en op advies van de chiropractior doe ik 3 maal per week spierversterkende oefeningen voor nek en rug.

Chiropractie 

De chiropractie heeft een brede aanpak voor het behandelen van de rugklachten. Deze aanpak heb ik toegepast op mijn eigen situatie. Chiropractische behandelingen, lichaamshouding verbetering, krachttraining en ergonomie zijn de 4 onderdelen van de chiropractische aanpak en hiermee heb ik succesvol mijn rugklachten weten aan te pakken. 

Wat is mijn eigen ervaring met chiropractie 

Een chiropractische behandeling is niet invasief. Dat vind ik prettig. Er wordt niet gewerkt met medicijnen en de chiropractor behandelt zelf. De chiropractor controleert en behandelt met zijn handen. Na afloop van iedere behandeling vertelt de chiropractor zijn bevindingen. Na de eerste behandeling van de chiropractor voelde mijn rug meteen veel losser. Ik kon veel beter rechtop lopen. Zelfs mijn man viel het op. Hij zei: “Wat loop je mooi rechtop”. De klachten begonnen te "centraliseren" ( McKenzie-methode: "centraliseren" betekent dat de pijn weg van de extremiteiten richting de wervelkolom verplaatst. De theorie van de aanpak is dat door het centraliseren van de pijn de bron van de pijn wordt behandeld in plaats van de symptomen.), ook al nam de pijn soms toe. Ik wist dat dit "centraliseren" een positief teken was. Het heeft wel 2 jaar geduurd voordat de pijnklachten tenslotte verdwenen waren.

De diagnose van de chiropractor was scoliose en wervel rotatie naar links. Zelf omschrijf ik het als volgt. Mijn schouders waren opgetrokken en de onderlinge hoogte van de schouders was ongelijk. Ik kon de schouders ook niet bewust ontspannen. Mijn rechterschouder, de zijde van de prothesearm, hing altijd schuin naar voren. Verder was ik heel stijf in de onder rug. Mijn rechter heup gewricht was heel soepel, terwijl mijn linker heup gewricht juist heel stijf was. Mijn heup zat gedraaid. Bij de overgang van mijn nek naar de rug zat een hobbel. ik ben pijn vrij. Ook de hoofdpijn is verdwenen. > Het vraagt wel onderhoud. Na een paar maanden begint mijn lichaam vanzelf weer in "compensatie" te gaan. Ikzelf merk dan dat bepaalde symptomen weer de kop opsteken. Daarom bezoek ik de chiropractor regelmatig voor een controle behandeling. Tijdens de controle behandeling worden kleine afwijkingen meteen gecorrigeerd. Dit kan het ontstaan van nieuwe klachten voorkomen. Daarnaast zorgen de regelmatige bezoeken aan de chiropractor ervoor dat ik de oefeningen en de rug training niet verwaarloos. Ik ben onder de indruk van de behandelmethoden van de chiropractor en van zijn deskundigheid op het gebied van het gehele bewegingsapparaat. Persoonlijk ben ik blij dat ik in de chiropractor een universitair opgeleide medische professional heb gevonden, die mij behandelt en adviezen geeft, waardoor ik pijn vrij door het leven kan gaan.

Na afloop van een controle behandeling in juli 2009 meldt de chiropractor dat hij geen afwijkingen meer aan mijn wervelkolom ziet. Dit is voor mijzelf een geweldige opsteker en een bevestiging om zo door te gaan. Voor mij is duidelijk, chiropractie werkt.

Mijn website: http://www.balansarmprothese.nl/

M. Merks uit Best