Mijn opa

Mijn opa

Mijn opa was een man van weinig woorden en veel acties, in de categorie, niet kletsen maar poetsen. Opa Karel had een erg sterke mening over van alles en nog wat. Ook over wat gezond en ongezond was, al was die mening vaak nergens op gebaseerd. Dat zat gewoon in zijn hoofd. Hij gebruikte aan een stuk door uitdrukkingen als “ wat goed is tegen de kou, is goed tegen de warmte “ en dus liep hij dag in dag uit in een wollen winterpak, ook als de mussen van het dak vielen. Ook kreeg hij tijdens de lunch elke dag door mijn oma een glas rode wijn voorgeschoteld aangelengd met heet water en een grote schep suiker, onder het mom, lekker gezond! En dat wij wel eens commentaar hadden op de sigaar die hij dag in dag uit in zijn mond had (ook als hij niet brandde) dat deerde hem niet. Hij kende immers iemand die nog veel meer rookte dan hij en die was toch ook 100 geworden. Ach mijn opa. Hij had zijn mening over veel dingen al lang klaar. Ook over dokters.

Meestal geloofde hij niet wat men hem te zeggen had. Hij wuifde het weg met, onzin of flauwekul. Toch had opa regelmatig last van vanalles, ook van zijn rug. In zijn jonge leven werkte hij hard in zijn eigen bedrijf en in de laatste fase van zijn leven werkte hij ook hard, weliswaar niet meer in zijn eigen bedrijf, maar hij vond altijd wel wat te doen. Bijvoorbeeld de tuin. Hij zat dan op zijn knieeen en probeerde van de tuin een klein paradijsje te maken. En dat lukte hem wel, maar niet altijd zonder dat hij pijn had.

Als hij weer veel pijn had geloofde hij heilig in het heil van een combinatie van het warme bad en een leuke uitdrukking. “Wat vanzelf gekomen is gaat ook weer vanzelf weg“ zei hij dan. Helaas was dat niet altijd het geval. Spuiten en medicatie moesten hem vaak helpen op zijn weg naar het ouder worden. Niet dat ik hem ooit hoorde klagen, want dat deden mensen van die generatie niet. Wat veel mensen van die generatie ook niet deden was kijken wat het alternatief was voor het nemen van spuiten en medicatie. Weet u nog? Het was de tijd zonder internet. De wereld was een stuk kleiner.

Chiropractie had mijn opa kunnen helpen wat soepeler te blijven en de ongemakken van het ouder worden te beperken, misschien zelfs met minder medicatie en spuiten. Maar dat zullen we nooit weten. Wat had ik hem graag kennis laten maken met chiropractie. Ongetwijfeld had hij er een mening over gehad, maar wel een goede. Dat weet ik zeker!

Christianne Vogt, Algemeen Manager

Terug