Tips voor het verminderen van risicofactoren hernia

Tips voor het verminderen van risicofactoren hernia

Wat is een hernia?

Een hernia, ook bekend als herniated disc of rughernia, is een aandoening waarbij de tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op omliggende zenuwen. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zwakte, meestal in de rug of het been. Het kan een aandoening zijn die de dagelijkse activiteiten en de kwaliteit van leven beïnvloedt.

Hoe ontstaat een hernia?

Een hernia kan ontstaan door herhaalde belasting van de tussenwervelschijf, zoals bij het tillen van zware voorwerpen met een verkeerde techniek. Ook kan het optreden door plotselinge, krachtige bewegingen of door langdurig zitten in een verkeerde houding. Het resulteert vaak in de breuk van de buitenste laag van de tussenwervelschijf, waardoor de zachte kern naar buiten kan komen.

Is een hernia erfelijk?

Hoewel er aanwijzingen zijn dat genetische factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een hernia, is het niet volledig erfelijk. Mensen met familieleden die een hernia hebben gehad, hebben mogelijk een verhoogd risico, maar omgevingsfactoren en levensstijl spelen ook een belangrijke rol.

Wat zijn risicofactoren voor het krijgen van een hernia?

Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van een hernia verhogen, waaronder:

  • Leeftijd: Hernia's komen vaker voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud, omdat de tussenwervelschijven na verloop van tijd slijten.
  • Overgewicht: Overgewicht kan extra druk uitoefenen op de tussenwervelschijven, waardoor ze sneller kunnen slijten.
  • Roken: Roken kan de bloedtoevoer naar de tussenwervelschijven verminderen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor schade.
  • Zware lichamelijke arbeid: Banen die veel tillen, buigen en draaien vereisen, kunnen het risico op een hernia verhogen.
  • Levensstijl: Te veel zitten kan leiden tot zwakke rugspieren en verminderde flexibiliteit, wat het risico op een hernia vergroot.

Voorkomen hernia: tips voor een gezonde rug

Om het risico op een hernia te verminderen, adviseren de chiropractoren van het Chiropractisch Centrum om een gezonde levensstijl te behouden en aandacht te besteden aan de rug. Enkele tips zijn:

  • Goede houding: Zorg voor een goede zithouding en vermijd langdurig in dezelfde positie te blijven. Vraag onze chiropractoren voor meer advies. Ze zijn hierin gespecialiseerd
  • Sterke rugspieren: Versterk de rugspieren door regelmatig te oefenen met behulp van specifieke oefeningen die wij voorschrijven tijdens het chiropractische behandelplan
  • Gezond gewicht: Houd een gezond gewicht om overmatige druk op de tussenwervelschijven te voorkomen. Raadpleeg onze folder “gezond eten en chiropractie
  • Ergonomische omgeving: Pas de werkplek aan met ergonomische hulpmiddelen om spanning op de rug te verminderen. Onze chiropractoren helpen u hier graag bij.

Oefeningen voorkomen hernia

Enkele oefeningen die kunnen helpen bij het voorkomen van een hernia zijn;

  • Holle rug/bolle rug op handen en knieën
  • Knieën naar borst om en om
  • Decompressie wervelkolom (door ergens aan te hangen)

Behandeling hernia

Als je toch een hernia ontwikkelt, zijn er verschillende behandelopties beschikbaar. Opereren zou een van de laatste redmiddelen moeten zijn. De chiropractoren van het Chiropractisch Centrum zijn gespecialiseerd in het behandelen van hernia’s. Indien niet behandelbaar, zullen wij u naar de huisarts verwijzen en deze zal waarschijnlijk naar een neuroloog verwijzen.

Het verminderen van risicofactoren voor een hernia en het aannemen van een gezonde levensstijl kan helpen om deze invaliderende aandoening te voorkomen en een goede gezondheid van de wervelkolom te behouden. Raadpleeg onze professionals voor advies en behandeling op maat.

Waarom het Chiropractisch Centrum?

Onze 11 chiropactoren zijn niet alleen academisch opgeleid aan de beste universiteiten, maar behandelen met de meest moderne apparatuur. Een luisterend oor bieden is hen niet vreemd zodat ze na het onder zoek en de diagnose een behandelplan op maat kunnen opstellen.

Twijfelt u nog of wilt u meer informatie dan kunt u altijd een afspraak maken voor het gratis inloopspreekuur. Dit kan zonder afspraak elke vrijdag van 16.00 tot 16.30 uur. Alle andere dagen kunt u hiervoor een afspraak maken.

Afspraak maken

Terug