Rondje om de kerk

Rondje om de kerk

Onlangs vierde ik alvast dat mijn lieve papa binnenkort 85 jaar wordt. Wat een mijlpaal om zonder al te veel kleerscheuren deze leeftijd te mogen bereiken. En dan te bedenken dat mijn moeder ook al 82 is en beiden super goed van lijf en leden zijn. Maar hoe komt dat nou dat de een beter vooruit kan dan de ander. Natuurlijk zit het een beetje in de genen. Mijn beide opa’s hebben gewerkt totdat ze er letterlijk bijna bij neer vielen. Beiden werkten nog intensief toen ze 85 plus waren. Dus ja, goede genen helpen wel mee. Maar wat nog méér?

Geestelijk is het natuurlijk belangrijk dat je hersenen in beweging blijven, dat je interesse blijft tonen in wat het leven te bieden heeft en wat er in de wereld gebeurt. Jezelf blijven uitdagen met puzzels en levensvragen die boeiende antwoorden geven. Mijn kinderen zijn altijd met stomheid geslagen dat oma alle (vaste) telefoonnummers nog uit haar hoofd weet, de geboortedata van de kleinkinderen en achterkleinkinderen en namen, adressen en wat niet al meer. "Hoe bestaat het" vragen de tieners zich af die hun eigen mobiele nummer steevast niet kunnen herhalen zonder eerst in het scherm te kijken (met de mededeling dat ze zichzelf natuurlijk écht nooit bellen). Opa en oma zijn in het trotse bezit van een Ipad, die nagenoeg elke dag tevoorschijn wordt gehaald om dingen op te zoeken die ze nog niet weten of die om meer uitleg vragen. Ja, mentaal zit het wel goed. Helaas is dit niet iedereen gegeven en áls het je wel gegeven is, dan zijn we er dankbaar voor.

Wat het lijf betreft is het net zo belangrijk om in beweging te blijven. De hersenen blijven kraken en de ledematen niet laten staken. Dat zou het motto moeten zijn. Wat mijn ouders betreft komt daar nog een ijzersterk doorzettingsvermogen bij. Elke ochtend 15 minuten op de hometrainer, dan in de middag een half uurtje wandelen en in de avond weer 15 minuten op de hometrainer. En nee hoor dat gebeurt niet op het tempo van een 25-jarige maar met beleid. Sporten hoeft niet altijd op olympisch niveau te gebeuren. Rustig aan, maar in beweging blijven, dát is pas mooi. Onze chiropractoren houden met hun behandelingen ook het lijf van ouderen soepel. Door de chiropractische behandelingen kan de patiënt tot op hoge leeftijd meer bewegingsvrijheid voelen, dan zónder chiropractische behandeling.

En als je die beweging op je oude dag kan blijven volhouden, dan hoeft het écht geen rondje om de kerk te zijn, maar mag het ook op een home-trainer in een mooie warme huiskamer.

www.rugcentrum.nl of neem contact met ons op

Terug