Zoeken Menu

Topzorg in topsport – de invloed van chiropractie

Afgelopen april namen de collega’s Wim Brussee, Bob Bonnemayers en Martin Roosenberg een kijkje in de keuken van AC Milan; het Milan Lab. AC Milan speelt met het oudste team van Europa qua leeftijd, maar doet desondanks niet onder voor andere topclubs. Het Milan Lab blijkt hierin een belangrijke rol te spelen. Interessant gegeven is dat de werkwijze van dit lab is gestoeld op chiropractische beginselen. Een mooi voorbeeld van hoe de chiropractische visie past binnen een preventieve aanpak in de (top)sport.

Zoals we allemaal weten worden veel blessures en ziektes veroorzaakt door stoornissen in het zenuwstelsel. Bewegingsbeperking of asymmetrische bewegingen in gewrichten liggen hieraan ten grondslag, met name in de wervelkolom. Wij richten ons op het opsporen en opheffen van deze stoornissen, het verbeteren en optimaliseren van functie binnen normale lichamelijke omstandigheden. Een typisch chiropractische (preventieve) benadering in de sport beoogt de blessuregevoeligheid te verlagen en prestaties te verhogen door de functie van de zenuwen te verbeteren waar mogelijk. Dat dit een succesvolle formule is voor een preventieve aanpak binnen de (top)sport blijkt uit de resultaten van het Milan Lab.

Bezoek aan Milan Lab

Het Milan Lab is het high-tech wetenschappelijk test-en trainingscentrum van de top voetbalclub AC Milan. Het lab werd in 2002 opgericht door chiropractor Jean-Pierre Meersseman in opdracht van clubeigenaar Berlusconi, die genoeg had van de blessures waarmee zijn kostbare spelers kampten en geloof had in de kracht van chiropractie.

Na het passeren van de bewaakte ingang van het omheinde terrein in Milanello, de gillende fans achter zich latend, worden Bob, Martin en Wim ontvangen in een ruimte die is aangekleed met foto’s van de vele vedettes van het legendarische AC Milan. Al snel is er het weerzien met Jean-Pierre Meersseman, die hun hartelijk onthaalt. In zijn rondleiding door het lab raken ze overdonderd door het uitgebreide arsenaal aan geavanceerde meetinstrumenten. Ze zien bewegingssensoren, infrarood camera’s, geavanceerde opstellingen voor psychologische testen, testopstellingen met ECG, metingen van zweetsecretie, audiovisuele opnames, apparatuur voor bloedmetingen, rÅ‘ntgendiagnostiek en zelfs MRI (voor ledematen).

Het lab draait helemaal om preventie en optimalisatie in de sport. Meersseman heeft het lab opgericht vanuit zijn chiropractische visie dat optimale functie van het lichaam pas kan plaatsvinden als het zenuwstelsel optimaal functioneert. Het lab test vele aspecten van het zenuwstelsel met het brede assortiment aan innovatieve apparatuur. Daarnaast stelde Meersseman een team van experts samen, die allen de functie van het zenuwstelsel op de een of andere manier kunnen uittesten of beïnvloeden. Naast chiropractoren huisvest het lab psychologen, inspanningsfysiologen, sportartsen, diëtisten, sportfysiotherapeuten en technisch wetenschappers, die ieder de problematiek rondom sporters vanuit hun eigen invalshoek bekijken.

De testresultaten creëren een duidelijker beeld van het niveau waarop een sporter presteert. Bevindt hij zich binnen zijn fysieke en mentale grenzen of dreigt hij zich te overbelasten? Kan er meer uit een speler worden gehaald? Dit zijn vragen die het lab beantwoordt. Men is gericht op het vroegtijdig signaleren van dreigende blessures en het tijdig ingrijpen, ook bij het aankopen van nieuwe spelers. Aan de hand van de testresultaten ontwikkelt het lab voor iedere sporter een individueel trainingsprogramma. Waar nodig wordt een chiropractische, of paramedische behandeling als ook voedingsadviezen gegeven. Wat hier gebeurt is het crème de la crème van zorg voor topsporters: topzorg in topsport.

Sinds de oprichting van Milan Lab is het aantal uitvallers door blessures bij AC Milan drastisch gedaald. De spelers presteren langer op een hoog niveau, waardoor de club minder spelers hoeft aan te kopen. Dit verklaart de typisch hoge gemiddelde leeftijd van de AC Milan spelers, maar ook het kleine aantal benodigde spelers in de selectie. In 2007 veroverde AC Milan nog de wereldbeker met slechts 22 spelers in de selectie in plaats van de gangbare 35. Deze vorderingen worden in grote mate toegeschreven aan de activiteiten van het Milan Lab.

Meersseman zelf is goedlachs. Een gastvrij en vriendelijk man ondanks zijn toppositie. Tijdens de rondleiding zit hij vol verhalen en is continu aan het woord. De sleutel tot zijn succes is zijn uitgebreide ervaring als chiropractor, zijn visie en het feit dat de invloedrijke Berlusconi achter hem staat. Meersseman is overtuigd van de noodzaak van chiropractie binnen het medisch team van een (top) sportclub en heeft dit op succesvolle manier weten over te dragen en vorm te geven.

Ondanks de recente terugval van AC Milaan, na eerst de wereldbeker in 2007 in de wacht te hebben gesleept, is het fascinerend te zien hoe vooruitstrevend en degelijk de aanpak van het lab is en dat de chiropractische beginselen hierbij een essentiële rol spelen. Het moet nog worden gestaafd met wetenschappelijk onderzoek, maar de statistieken suggereren dat met deze benadering veel kan worden bereikt op het gebied van preventie en prestatie in de sport.

Vragen?

Heeft u nog vragen, mail ons gerust (chairman@nvsc.nl of info@chiropractie-brussee.nl).

Namens de NVSC,
Bob Bonnemayers, DC
Wim Brussee, DC
Martin Roosenberg, DC