Zoeken Menu

Eerste Nederlandse kraker promoveert

AMSTERDAM (ANP) - Als eerste chiropractor in Nederland zal Sidney Rubinstein woensdag promoveren. Rubinstein stelt dat de meeste bijwerkingen van chriropractie onschuldig en van tijdelijke aard zijn.

Rubinstein, die promoveert aan de Vrije Universiteit, is bottenkraker, zoals zijn vak in de volksmond heet. Nederland erkent chiropractie niet als reguliere zorg, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, Engeland en Denemarken waar het een universitaire studie is. Vanwege bijwerkingen na chiropractie (nekpijn) bestaat er in Nederland nogal wat discussie over de veiligheid van het kraken. Rubinstein claimt de eerste te zijn die de bijwerkingen heeft onderzocht. Hij volgde een jaar lang ruim vijfhonderd patiënten met nekklachten, die samen ongeveer 5000 chiropractische behandelingen kregen. Hij inventariseerde het type, de frequentie en de ernst van bijwerkingen na chiropractische zorg en zette dit af tegen de positieve effecten van de behandeling. Zijn conclusie: de meeste patiënten hadden baat bij chiropractische manipulatie en de bijwerkingen - hoofdpijn, duizeligheid - waren kortstondig en onschuldig. De studie kende geen enkel geval van ernstige bijwerkingen. (Bron: Trouw)

Eerste Nederlandse kraker promoveert

18 Juni 2008 11:28: Sonja Crielaard

Gezondheidsblog:
De meeste bijwerkingen van chiropractie zijn onschuldig en van tijdelijke aard. Dat stelt Sidney Rubinstein, de vandaag als eerste chiropractor promoveert aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Een chiropractor – in de volksmond ook wel een bottenkraker genoemd – wordt vaak ingezet bij nekklachten. Chiropractie valt in Nederland onder de niet-reguliere geneeswijzen, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, Engeland en Denemarken waar het een universitaire studie is.
Er is wetenschappelijk bewijs dat chiropractie effectief is bij nekklachten, maar het is ook bekend dat de methode vaak bijwerkingen geeft. Rubinstein claimt de eerste te zijn die de bijwerkingen heeft onderzocht. Hij volgde een jaar lang ruim 500 patiënten. Zijn conclusie: de meeste patiënten hadden baat bij chiropractische manipulatie en de bijwerkingen - hoofdpijn, duizeligheid - waren kortstondig en onschuldig. De studie kende geen enkel geval van ernstige bijwerkingen.
(Bron: vumc.nl)